Gojković: Uprkos epidemiji, budžet Srbije za kulturu biće blago uvećan 1Foto: Beta/Ministartsvo kulture

Ministarka kulture i informisanja Srbije, Maja Gojković, izjavila je danas da i pored teške situacije zbog epidemije korona virusa, republički budžet za kulturu neće biti umanjen, već „blago uvećan“.

Ona je tokom posete Čačku ocenila da je taj grad veoma aktivan na polju kulture i da postoji dobra saradnja sa lokalnom samoupravom na institucionalnom i programskom nivou.“Čačak je jedini grad koji se javio na poziv Ministarstva kulture i informisanja i prijavio svoj program za obeležavanje godišnjice 150 godina od rođenja slikarke Nadežde Petrović. Grad Čačak i program obeležavanja te godišnjice prijavili smo na Uneskov konkurs za 2022/2023. godinu“, rekla je Gojković novinarima.

„Pandemija kao da se sa svoje strane trudi da uništi, uguši kulturu, a bez kulture savremeni svet, i uopšte civilizacija ne može da opstane. Vidim koliko je kultura žilava, otporna i da se bori da pronalazi nove modele komunikacije sa publikom. Teško je i biće teško i u budućnosti, jer kada izgubite svoju publiku, kasnije je teže vratiti je“, rekla je ministarka.

Podsetila je da je nedavno sa predstavnicima reprezentativnih sindikata umetnosti potpisala dopunu Kolektivnog ugovora po kojoj će svi zaposleni u ustanovama kulture, ukoliko se razbole od korona virusa, imati pravo na naknadu plate u visini od sto odsto prosečne plate.

„U ovim momentima kada najviše izdvajamo za zdravstvo, naravno da ćemo pomagati kulturu u našoj državi, jer bez kulture niko ne može da živi“, rekla je Maja Gojković.

Navela je da je na sednici Vlade Srbije usvojen Akcioni plan za strategiju razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji do 2025. godine i da nakon toga kreće njegova primena i implementacija Medijske strategije, kao i izrada seta novih medijskih zakona.

Gojković je posetu Čačku započela učešćem u akciji „Zelena Srbija“ tokom koje su zasadjena stabla listopadnog cvetnog drveta katalpe u dvorištu Narodnog muzeja, a posetila je i Umetničku galeriju „Nadežda Petrović“ i Gradsku biblioteku „Vladislav Petković Dis“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari