Ministarstvo kulture: Neukost i bahatost Jelene Trivan 1Jelena Trivan, arhiva Foto: Medija centar Beograd

Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je danas da je Jelena Trivan, u jučerašnjem nastupu na jednoj o TV stanica sa nacionalnom frekvencijom, „obuzeta čudnom jarošću, drvlje i kamenje“ bacala na ministarstvo zbog smanjivanja budžeta Filmskog centra Srbije.

Takođe dodaju da je Trivan, tom prilikom, javnosti nudila svoje nerazgovetno i konfuzno tumačenje kulturne politike Srbije.

Doktorka Trivan, kako se navodi iz Ministarstva kulture i informisanja, pokazala je svojim nastupom da niti razume posao koji bi trebalo da obavlja u Filmskom centru Srbije niti ume da shvati budžetske i finansijske okolnosti koje je okružuju.

„Teškoće ima i u razlučivanju ko donosi odluke o budžetu ove zemlje i čija je koja uloga u tome. Posebno ne razume, ili se pravi da ne razume, za šta se zalagalo Ministarstvo kulture i informisanja kada je reč o finansiranju Filmskog centra Srbije. Umesto toga, preambiciozna dr Trivan zaprepastila je kulturnu i širu javnost svojom jeftinom parolaškom demagogijom i gnevnim skandiranjem protiv Ministarstva kulture i informisanja“, dodaju iz ministarstva.

Da razume jezik činjenica, uvažena doktor Trivan shvatila bi, kako dodaju, da je i pored velikog zalaganja Ministarstva kulture i informisanja da se u 2020. godini obezbede budžetska sredstva koje je Filmski centar planirao, došlo je do smanjenja ukupnog budžeta za kulturu mimo volje i saglasnosti Ministarstva što se, nažalost, neminovno i u procentualnom iznosu odrazilo na sve ustanove kulture čiji je osnivač Republika Srbija pa i na Filmski centar Srbije.

Iz Ministarstva objašnjavaju da je tokom trajanja vanrednog stanja usled pandemije virusa Kovid-19, na osnovu instrukcija Ministarstva finansija prvo došlo do preusmeravanja dela budžeta Ministarstva kulture i informisanja za prioritetne oblasti finansiranja, a nakon toga i do rebalansa budžeta, što je, kako preciziraju,  dovelo do ukupnog smanjenja budžeta Ministarstva kulture i informisanja za nešto više od 2,7 milijardi dinara odnosno za više od 20 odsto u odnosu na početak godine.

„S obzirom da Filmski centar Srbije ima najveći budžet od svih ustanova kulture, logično je da je do najvećeg smanjenja budžeta u nominalnom iznosu došlo upravo kod te ustanove. Što se tiče nerealizovanih sredstava u iznosu od preko 250 miliona dinara Filmskog centra Srbije u 2019. godini, svako dobronameran, u koje očigledno predsednik UO Filmskog centra Srbije ne spada, mogao je da sazna da je Ministarstvo kulture i informisanja na vreme i u roku preduzelo sve neophodne radnje iz svoje nadležnosti, ali da nadležni državni organ, u konkretnom slučaju Ministarstvo finansija, iz razloga nepoznatih Ministarstvu kulture i informisanja, nije izvršilo prenos sredstava namenjenih Filmskom centru Srbije“, obrazlažu iz ministarstva.

Takođe smatraju da Jelena Trivan, u jučerašnjem nastupu, nije slučajno izostavila podatak da je upravo za vreme trenutnog saziva Ministarstva kulture i informisanja Filmski centar Srbije ostvario najveći budžet u svojoj istoriji u iznosu od 1,2 milijarde dinara u 2019. godini, kao i da je budžet ustanove progresivno povećavan i to: u 2016. godini iznosio je 622 miliona dinara, u 2017-oj 715 miliona dinara i u 2018. godini nešto preko milijardu dinara.

„Poređenja radi, ministarstvo je u 2015. godini izdvojilo je za programske aktivnosti Filmskog centra Srbije 361 milion dinara. U istom vremenskom periodu, broj konkursa koje raspisuje Filmski centar utrostručio se. Za sve to je, što je Jelena Trivan takođe propustila da zapazi, u najvećoj meri zaslužno upravo Ministarstvo kulture i informisanja, kao državni organ nadležan za Filmski centar Srbije“, navode u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da dugogodišnji istaknuti društveno-politički radnik i ekspert za mnoga pitanja, dr Trivan nije uspela, da se informiše da je za proizvodnju filma u proseku potrebno minimum dve do tri godine odnosno da projekti koji dobiju sredstva na konkursu u tekućoj godini budu realizovani dve do tri godine nakon završetka konkursa.  Zameraju joj da joj je promaklo i da budžet Filmskog centra Srbije nema direktne veze sa „prilivom stranih produkcija“, koje je tako snažno afirmisala u svom nastupu, već da je za podsticaje stranim i domaćim investitorima zaduženo Ministarstvo privrede.

„Da ima osećaj odgovornosti prema onome što radi, doktor Trivan bi čula brojne kritike koje dolaze na njen račun a odnose se u prvom redu na izbor članova konkursnih komisija Filmskog centra, mnogobrojne žalbe na netransparentan rad i odluke koje komisije donose, od kojih su godinama unazad najkontroverznije one da se na konkursu ne podrži projekat o Jasenovcu čuvenog jugoslovenskog reditelja Lordana Zafranovića. Ako bi se kojim slučajem Jelena Trivan potrudila da makar na momenat posluša glas struke, čula bi i veliko nezadovoljstvo koje spram njenog rada iskazuje Grupacija za kinematografiju Privredne komore Srbije, telo koje čine najeminentniji producenti, reditelji, glumci i ostali filmski radnici u zemlji. Razumela bi da za njom zvona zvone. Da ne govorimo o tome da je ona kao predsednik UO FCS, iz nejasnih razloga propustila da u toj ustanovi formira Umetnički savet, telo od velikog značaja za normalno funkcionisanje ustanove“, naglašavaju iz ministarstva.

Smatraju da se Jelena Trivan da se pogubila u komplikovanim okolnostima i savetuju joj da ubuduće „više razmišlja pre nego nešto progovori“.

„Uvaženi doktor Filološkog fakulteta i u prošlosti član raznih političkih stranaka, izgleda veruje da su politička aktivnost i bliskost vlasti alfa i omega svakog preživljavanja na javnoj sceni, a da je upućenost u posao koji se obavlja samo nepotrebni teret u političarenju i politikanstvu. Možda je i tako, ali tako ne bi smelo da bude. Verujemo da su stručnost, poštovanje činjenica, nezlobivost i odsustvo nerealnih ambicija i dalje važni preduslovi za obavljanje odgovorne javne funkcije“, naglašavaju u saopštenju.

Dodaju da će Ministarstvo kulture i informisanja nastaviti da pruža raznovrsnu pomoć i podršku razvoju filmske industrije u Srbiji, kao što je to činilo i u prethodne četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari