Ministarstvo kulture: Naglašena trapavost u rasuđivanju po pitanju izložbe u Parizu 1Foto: Bojan Cvejić

Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je danas da je do sporne situacije sa izložbom o godišnjici NATO bombardovanja u Parizu došlo zbog „naglašene trapavosti u rasuđivanju i postupanju“ odgovornih u diplomatsko-konzularnog predstavništvu u Parizu.

U saopštenju se navodi da je javnost saznala da jeste bilo privremenog sklanjanja slika iz izložbenog prostora Kulturno-informativnog centra zbog skupa na kojem su prisustvovali strani vojni predstavnici, da je to učinjeno u punoj koordinaciji ambasade i direktora centra i da su slike „urolane“ pa vraćene.

„Ministarstvo kulture i informisanja poziva ih da ubuduće ne ‘urolavaju’ umetnička dela bez ubedljivog razloga i da drže ruke dalje od izložbi i programa koje im pošalje stručna komisija Ministarstva. Alternativa tome bila bi da sami slikaju, pevaju, recituju, čitaju i sviraju pred gostima i publikom i onda nesputano intervenišu u sadržaje koje sami stvaraju, na način koji ocene prikladnim. I da to onda svakako i dalje čine u ‘punoj koordinaciji’. Verujemo da bi u Parizu, gradu otvorenom za kreativne iskorake i ovakav pristup naišao na razumevanje i radoznalost dela publike“, navodi se u saopštenju.

Koordinatorka za odnose sa medijima u centru u Parizu Nataša Pejin izjavila je ranije da je izložna povodom 20. godišnjice početka NATO agresije na SRJ uklonjena zbog prijema kojem je trebalo da prisustvuju i predstavnici NATO, kako im ne bi bilo neprijatno.

Direktor Kulturno-informativnog centra Srbije u Parizu Radoslav Pavlović izjavio je, međutim, da sporna izložba u tom centru „nije uklonjena“ već da su neki delovi „zarolani“.

Pavlović je rekao da slike nisu uklonjene sa zida i da mu nije naređeno iz ambasade Srbije u Francuskoj da se izložba ukloni kako je to navela koordinatorka za odnose sa medijima u centru u Parizu Nataša Pejin.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u Parizu 26. marta priredjena tribina, koju je uz podršku ambasade i tog centra, organizovao izaslanik odbrane Srbije u Parizu pukovnik Miroslav Nikolić.

„Ističemo da je izaslanik odbrane dobio saglasnost od ambasade za korišćenje prostora, a da je samo uredjenje bilo u nadležnosti Kulturnog centra, čiji predstavnici su prethodno upoznati sa programom tribine. Nakon obraćanja izaslanika odbrane Srbije, zvanicama je prikazan kraći dokumentarni film o NATO agresiji u kome su prikazana stravična razaranja kojima je naša zemlja bila izložena tokom 78 dana bombardovanja i patnja civilnog stanovništva – od rušenja mostova, bacanja kasetnih bombi na civile, do uništavanja fabrika, putne i druge infrastrukture“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Na tribini je govorio i penzionisani francuski oficir Žak Ogar, autor knjige „Evropa je umrla u Prištini“, koji je svedočio o svom boravku na Kosovu nakon NATO agresije.

„Podsećamo da su osnovni zadaci naših vojnodiplomatskih predstavnika da predstavljaju Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije u inostranstvu, zastupaju interese naše zemlje i šire istinu o našoj prošlosti. Na ovim osnovama su i nastupili naši vojni izaslanici, koji su se 1999. godine nalazili na položajima braneći domovinu, dok danas šire istinu upravo o tadašnjim dogadjajima“, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari