Ministarstvo kulture odobrilo 5,85 miliona dinara za projekte negotinskom Muzeju Krajine i saradnicima 1Lokalitet Mora Vagei/Foto: Muzej Krajine Negotin

Ministarstvo za kulturu i informisanje već godinama unazad izražava razumevanje za arheologiju i arheološke projekte, koji se dešavaju na prostoru koji svojom delatnošću pokriva Muzej Krajine u Negotinu.

To se potvrdilo i ove godine, budući da je za projekte kojima je negotinski Muzej Krajine i njegovi saradnici konkurisao za sredstva Ministarstva kulture i informisanja odobreno 5,85 miliona dinara.

Negotinskom muzeju odobreno je 900 hiljada dinara za arheološka iskopavanja lokaliteta Egeta i 700 hiljada dinara za zaštitna arheološka iskopavanja Akvesa u Prahovu.

U oblasti arheološkog nasleđa resorno ministarstvo odborilo je Arheološkom institutu u Beogradu 800 hiljada dinara za arheološka istraživanja, prezentaciju i promociju Vrela-Šarkamen, kao i 950 hiljada dinara Balkanološkom institutu SANU za sondažno iskopavanje lokaliteta Ćetaće-Radujevac koji je u sastavu Rimskog limesa.

Za oblast nepokretnog nasleđa Zavodu za zaštitu spomenika Niš odobreno je 2,5 miliona dinara za projekat konzervatorsko-restauratorskih radova na arhitektonskim strukturama kasnoantičkog utvrđenja na arheološkom lokalitetu Mora Vagei u Mihajlovcu.

-Naši saradnici i mi, se trudimo da to poverenje i opravdamo, a potvrda tome je podrška Ministarstva svake godine. Od traženih, a što ne reći, očekivanih šest projekata, Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, odobrilo je pet. Doduše traženi iznosi su poprilično smanjeni, ali s obzirom na čitavu situaciju, moramo biti zadovoljni. Naime, zbog situacije u kojoj se nalazi čitav svet, a tu mislim na pandemiju corona virusa, zbog smanjene produktivne i platežne moći, u svim zemljama sveta, moramo biti zadovoljni da su nam odobreni ovi projekti.- ističe arheolog i viši muzejski savetnika Muzeja Krajine Gordan Janjić.

Ministarstvo kulture odobrilo 5,85 miliona dinara za projekte negotinskom Muzeju Krajine i saradnicima 2
Lokalitet Egeta/Foto: Muzej Krajine Negotin

Prema rečima Janjića na realizaciji projekata osim stručnjaka iz negotinskog Muzeja, angažovani su i stručnjaci iz Arheološkog instituta u Beogradu, Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

-Ove godine po prvi put, sarađivaćemo i sa Balkanološkim institutom SANU iz Beograda. Kada tome dodate brojne studente, radnike i drugu logistiku, može se reći da arheologija polako postaje nezaobilazan faktor razvoja ovog dela Srbije. – zaključuje Janjić koji ne krije zadovoljstvo što će se ove godine, po prvi put, raditi na arheološkom istraživanju Aquesa-Prahova i Ćetaće Radujevac.

Ova dva lokaliteta, uz Mora Vagei- Mihajlovac (opština Negotin) i Glamija-Rtkovo i Egeta Brza Palanka (opština Kladovo) omogućiće da se na pravi način predstavi rimska utvrđena granica – Limes na desnoj obali Dunava, od Kladova do ušća Timoka u Dunav.

Inače, Limes u Srbiji činio je niz utvrđenja na desnoj obali Dunava koje su gradili rimski legionari. Sistemom Limesa obuhvaćeno je 450 km Dunava na kome se nalazilo oko 60 utvrđenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari