Minja Peković najbolja i na festivalu u Banja Luci 1Foto: Narodno pozorište Subotica

Minja Peković najbolja je glumica 15. Međunarodnog festivala glumca „Zaplet Open“, koji je, dodelom nagrada, sinoć završen u Banja Luci.

Tročlani žiri u čijem sastavu su bili Maja Ristić, teoretičarka pozorišta, Smiljana Marinković, glumica i Mladen Miljanović, umetnik, pogledao je ukupno pet predstava u takmičarskoj selekciji i to Narodnog pozorišta Beograd, Egzit teatra iz Zagreba, Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, Narodnog pozorišta Mostar i Narodnog pozorišta Subotica i odlučio da Minji Peković dodeli glumačku nagradu za predstavu „Bravo za klovna“.

„U autorskom projektu glumica Minja Peković emotivno, snažno, koristeći sva izražajna sredstva glumca prikazuje svoju autobiografsku priču u čemu žiri vidi i originalnost ove predstave. Izvodeći songove, plešući, transformišući se u klovna Minja lik žene koja se bori sa opasnostima koje nosi bolest, svoj lik postavlja u aktuelni društveni kontekst koji propagira sreću kao jedini impertiv. Njena bolest izazvana je poricanjem svih njenih problema u duhu popularne psihologije“, stoji u saopštenju žirija.

Osim ove nagrade, žiri je na festivalu odlučivao i o najboljem glumcu, predstavi i mladim glumcima.

„Bravo za klovna“ je predstava koja je odigrana poslednje večeri ovogodišnjeg „Zapleta“.

U gledalištu nije bilo slobodnog mesta, sedelo se i na stepeništu, te je zaista bilo neverovatno iskustvo prisustvovati ovom izvođenju i biti svedok ogromne i iskrene podrške.

Na uručenju nagrade Minja Peković je to i potvrdila, rekavši:

„Htela bih samo da vam se zahvalim od srca na magiji od sinoć. Za sva igranja do sada nisam imala tako intenzivnu reakciju u publici, takvu emociju i hvala vam što sam letela na njoj“.

Minja Peković najbolja i na festivalu u Banja Luci 2
Foto: Narodno pozorište Subotica

Dirljivo je bilo i nakon odigrane predstave.

U foajeu Gradskog pozorišta Jazavac, okupila se brojna publika koja je želela da vidi i čuje Minju Peković i van scene, da joj čestita, zahvali, zagrli je.

Čestitke stižu sa svih strana, a svoje oduševljenje izrazio je i upravnik Narodnog pozorišta Subotica Miloš Nikolić.

„Kada nisam u mogućnosti da fizički pratim svoj tim na festivalima, sa njima sam na stalnoj vezi. Ne možete ni da zamislite kako se osećam kao upravnik kada me nakon predstave pozovu i kažu da je Minja briljirala i da je publika bila fascinirana. A onda me ponovo pozovu i kažu da je dobila nagradu. Zaista sam neizmerno zahvalan Minji što je učinila da se o Narodnom pozorištu u poslednje vreme mnogo govori i piše, a pozivi na festivale samo se nižu“ , rekao je Nikolić.

Pre odlaska na sledeći festival predstavu „Bravo za klovna“ Minja Peković će odigrati pred subotičkom publikom u mesecu posvećenom borbi protiv raka dojke, 30. oktobra, od 19.30 časova na sceni Jadran Narodnog pozorišta Subotica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari