Miodrag Miki Krstović, snažan i tih tip 1foto: Danas Online

U prethodnih nekoliko godina, Miodrag Miki Krstović kupi plodove svoje duge i velike karijere u vidu značajnih nagrada. Od onih za životno delo, pa do ove poslednje, nagrade „Miloš Žutić“ za najbolje glumačko ostvarenje u pozorišnoj sezoni 2020/2021. koju je dobio za ulogu u predstavi „Cement Beograd“.

Popularni televijski lik, Toni Soprano, često je govorio, razočaran u tekovine novog sveta i novih junaka koji jašu njime – „Šta se deslilo sa Gerijem Kuperom, sa snažnim i tihim tipovima?“. Snažan, a tih, je možda onako kako bi mogli da opišemo čuvenog glumca, Mikija Krstovića, čestog epizodistu, kome treba samo par minuta da bi ostavio utisak koji nosimo kroz ceo film, seriju ili predstavu.

Rođen je u Beogradu 1950. godine. Glumu je diplomirao na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Milenka Maričića. Tokom više decenija kao slobodan umetnik se pojavljivao na ovdašnjim scenama, a odigrao je blizu 70 uloga, dok ta brojka ide i preko 150 na filmu i televiziji. Sarađivao je sa najvećima. Puriša Đorđević, Živko Nikolić, Dušan Kovačević, Zdravko Velimirović, Goran Paskaljević, Goran Marković, Miloš Miša Radivojević, Zdravko Šotra samo su neki od reditelja u čijim je filmovima ostvario svoje kreativne minijature.

Kako to obično u filmovima biva, jedan od glavnih pokretača radnje je odnos glavnih junaka sa svojim očevima. Miki je neke od svojih najboljih uloga upravo ostvario glumeći te očeva, i problematične veze sa svojim pokolonjem. Pamtimo ga u takvim zadacima, u filmovima „Spasitelj“ Gage Antonijevića, „Mrtav Ladan“ Milorada Milinkovića ali i „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića. Za poslednju ulogu je dobio i nagradu na Mojkovačkim filmskim jesenima.

Krstović glumi i u najdugovečnijoj predstavi Ateljea 212 koja se igra od 1994, „Ljubavnom pismu“, a ono što je veoma zadovoljavajuće je da su njegove majstorije sa malo reči i emocije koja kulja iza mrkog pogleda prepoznali noviji autori avangardnih stremljenja poput Olivera Frljića, ali i Sebastijana Horvata sa kojim je sarađivao na predstavi „Cement Beograd“, koja mu je donela i tolike nagrade. Predstava se bavi pitanjem šta znači biti heroj danas, a Miki zajedno sa svojom partnerkom Milenom Župančič glumi obične Beograđane, „heroje sa prve linije fronta“.

Miki poslednjih godina dolazi u rodni Beograd kad ima predstave. Privremeno se preselio u Tekiju, na Dunavu, planirajući da postane profesionalni ribolovac. Oženjen je Ivankom Krstović, kostimografkinjom. Imaju dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari