Miodrag Radonjić, pred premijeru filma "Indigo kristal": Zahvaljujem se posebno onima koji nas nisu podržali, jer su nam dali snagu" 101, March, 2023, Belgrade - The press conference of the "Indigo Crystal" film crew, the debut project of director Luka Mihailovic, was held at the Roda Cineplexx cinema. Miodrag Radonjic. Photo: Antonio Ahel/ATAImages01, mart, 2023, Beograd - Konferencija za medije ekipe filma “Indigo Kristal”, debitantskog projekata reditelja Luke Mihailovica, odrzana je u bioskopu Roda Cineplexx. Photo: Antonio Ahel/ATAImages

Dve generacije, tako bliske ali i daleke, i ista ulica na kojoj su propadali ili propadaju, pričaju priču u prvom filmu Luke Mihailovića, „Indigo Kristal“ koji će imati svoju premijeru u Beogradu 7. marta.

Premijera filma je rasprodata za samo dva dana, pa su dodate nove projekcije, nakon čega film kreće sa prikazivanjem širom Srbije. Povodom premijere na konferenciji za štampu, obratili su nam se autorska ekipa i glumci.

Reditelj filma, mladi Luka Mihailović, je rekao da je ovaj film zamišljen kao njegov diplomski, studentski film, da bi se na kraju uključila i produkcijska kuća „Režim“, a onda se vremenom desilo da ima rasprodatu premijeru.

„Pet godina je prošlo od pisanja celog projekta, sada imam samo jednu želju, a to je da film konačno izađe pred publiku.“ uzbuđeno je rekao mladi reditelj, a zatim se dotakao interesantnog naslova filma:

„To su dva simbola koje predstavljaju dve generacije u našoj državi. Indigo je ona rođena od 1988. do 1998. godine, dok bi kristal bila sledeća od 1998. do 2008. Pratimo njihov evolutivni razvoj, njihove sličnosti i razlike.

Miodrag Radonjić, pred premijeru filma "Indigo kristal": Zahvaljujem se posebno onima koji nas nisu podržali, jer su nam dali snagu" 2
Photo: Antonio Ahel/ATAImages

Glavnog lika tumači Miodrag Radonjić koji se našao i ulozi producenta. On je ispričao zašto ga je zainteresovao Lukin scenario:

„Prvi implus je bio stvaralačko-glumački. Zainteresovalo me je ono što je Luka želeo da kaže, i da milje u kojem se dešava ova priča je samo okolnost u kojem se ti junaci bore za svoju ideju u životu. Ono što me je privuklo kod mog junaka je ta komunikacija sa sopstvenom podsvešću“, ispričao nam je glumac, a onda se dotakao i producentske strane ovog posla.

„U jednom trenutku smo shvatili da bez ozbiljne produkcije nećemo ispuniti pun potencijal. Zahvaljujem se svima, Milošu Avramoviću kao producentu, gradu Šapcu, Ministarstvu kulture, RTS-u, ali zahvalio bi se i onima koji nas nisu podržali. Nekim ozbiljnim filmskim organizacijama, jer su nam dale dodatnu snagu i dodatnu veru u priču, da napravimo novo delo. Bez cinizma im se zahvaljujem.“

Producent filma Miloš Avramović je rekao kako ga je sve ovo podsetilo na njegove početke koji nisu bili sjajni i bajni, i imali su dosta trzavica, pa mu je bilo drago što može da stane iza nekog talentovanog kolege ili glumca. Glavnu žensku ulogu tumači Nina Janković, koja je za svoj lik rekla da je pozitivac, i veruje da ljubav stvara čuda.

Denis Murić je pružio još jednu sjajnu ulogu dečka sa ulice, kog ipak moramo da branimo, iako je to ponekad teško. Kako je naveo, izazov mu je bio da odglumi ovakvog lika.

Miodrag Radonjić, pred premijeru filma "Indigo kristal": Zahvaljujem se posebno onima koji nas nisu podržali, jer su nam dali snagu" 3
Photo: Antonio Ahel/ATAImages

„Genraciju koja juri za lovom razumem jako dobro, jer živim gde živim, bez para, što je potreba svake generacija. Meni je najzanimljivije šta on nosi sa sobom, koliko tereta i pritisaka, ali i nerazumevanje svoje situacije i života kao i ta njegova izgubljenost u vremenu i prostoru. Puno znači to što radim sa drugarima. Poprilično je lako jer razumemo jedni druge i to mi je sve olakšalo“.

Njegovi direktni partneri su Pavle Mensur, kao i članovi benda Crni Cerak, Relja Despotović i Đorđe Bibić.

Mensur je kroz šalu izjavio da jedva čeka da malo glumi negde i bez Murića, jer su svuda zajedno, a onda se dotakao priče o svom liku kao i problema cele kristal generacije.

„Živiimo u takvom društvu gde svuda oko nas postoje klinci koji na razne načine pokušavaju da zarade za svoje parče hleba, a na nama je da ih ne osudimo, već da razumemo, jer to nisu otpadnici i klošari već su izuzetno sposobni ljudi, koji su primorani na osnovu svog socijalnog i društvenog statusa da se dovijaju na ilegalne načine.“

Momci iz Crnog Ceraka prvi put glume ali i prvi put rade muziku za film. Relja Despotović, popualrni Seksi, glumi lika koji ne priča u celom filmu i kako je rekao, to je verovatno prvih sat i po vremena u njegovom životu da reč nije progovorio, dok je Bibić rekao da su im najviše pomogli Mensur i Murić jer su proveli dva meseca u istoj prostoriji.

Miodrag Radonjić, pred premijeru filma "Indigo kristal": Zahvaljujem se posebno onima koji nas nisu podržali, jer su nam dali snagu" 4
Photo: Antonio Ahel/ATAImages

„Nije nam palo teško da radimo muziku za film, jer je to tematika koja je već slična našoj muzici, samo smo imali pesničku slobodu da se odnosimo na ove teme. Bilo nam je jako zanimljivo.“

Film nosi nekoliko zanimljivih poruka, a kako je glavni glumac Miodrag Radonjić rekao, veruje da će svako imati svoji lični doživljaj.

„Svako delo nosi neku poruku, ali ja smatram da je ideja i suština umetnosti u doživljavanju katarze. Upravo zbog toga poruka može biti lična za svakog gledaoca. Postoji replika iz filma, koja je istaknuta, „Nije sloboda da radiš ono što hoćeš, već je sloboda da ne radiš ono što nećeš“. To je jedna polufilozofska misao ali je i aksiom, jer zaista kroz istoriju društva, kroz razne ere, uvek smo imali određena ograničenja, ali smo imali i slobodu izbora i da biramo šta nećemo.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari