Mirjana Karanović: Država ne služi da bi korumpirala umetnike da joj kliču 1arhiva Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Ne daje meni vlast novac da ja ćutim. Ako tako kaže Marijan Rističević, onda on sam sebe blati. Onda on sam kao deo vlasti korumpira ljude.

To kaže za Danas glumica i rediteljka Mirjana Karanović komentarišući za Danas prekjučerašnji „nastup“ Marijana Rističevića u Narodnoj skupštini Srbije, koji je nju, Dragana Bjelogrlića, Srđana Dragojevića i Nikolu Koju prozvao zato što se bune protiv aktuelne vlasti, iako od nje prihvataju novac za svoje projekte.

– On kao da nije svestan šta je izgovorio. Ne dobijam ja pare da bih ćutala, nego dobijam pare za svoj rad jer sam glumica koja je veoma uspešna i uspešna sam bila i kao reditelj, a na osnovu kvaliteta sam dobijala i platu. Uz to, poslednjih 20 godina radim u privatnoj školi koju država nije izdržavala, na televiziji skoro da ne igram. Jedino poslednjih nekoliko godina igram u „Ubicama“ i ni tu nisam finansirana od strane države, tako da je velika glupost to što je gospodin Rističević izjavio – konstatovala je Karanović.

Ona je skrenula pažnju i na svrhu postojanja države.

– Država ne postoji zato da bi korumpirala svoje umetnike da joj kliču. Umetnici rade svoj posao, svoje projekte, a drugo mene ni ta politika i ova vlast ne zanimaju niti sam uopšte u komunikaciji sa tim šta oni rade. Tako da me neko izostavi iz svega toga – poručila je Karanović.

Ona se osvrnula i na vreme Crnog talasa i umetnike koji su platili cenu svoje angažovanosti kao što su Žika Pavlović, Želimir Žilnik, Dušan Makavejev dodajući da je ovo trenutak u kojem bi morala da citira ono što izgovara u predstavi M.I.R.A., koja je nedavno imala svoju premijeru i koja je posvećena liku i delu Mire Trailović: „Ja za sve što doživim od strane javnosti, ja platim cenu. Zato što izlazim na scenu ja platim cenu.“

– I to što on mene proziva, to ja plaćam cenu, ne u novcu, ali u svemu drugom. Umetnici u ovoj zemlji nisu nikome ništa dužni. Mi sve to platimo. I taj prezir i to pljuvanje po društvenim mrežama. Sve to što nam rade mi to debelo platimo. Opet ponavljam, ne u novcu – kazala nam je Mirjana Karanović.

NJene kolege Srđan Dragojević i Nikola Kojo nisu želeli da prokomentarišu za Danas Rističevićeve navode, ali je Kojo reagovao na Tviteru upitavši zašto je Danas uopšte na svom veb portalu objavio reči Marijana Rističevića u okviru izveštaja iz Narodne skupštine Srbije.

„Je l’ to Danas što nije pisao da je tužilac odbio sve ovo što je ‘ovo’ izgovorilo protiv mene? Onaj demokratski časopis što nema ništa sa SZS“, upitao je Kojo na svom Tviteru, iako je jasno da je Danas samo radio svoj posao, te smo profesionalno objavili vest novinske agencije Beta na sajtu o prekjučerašnjem završetku zasedanja parlamenta i optužbama perjanice Vučićeve vlasti protiv ovih poznatih umetnika.

Podsetimo, Marijan Rističević je naglasio da za razliku od prethodne vlasti, aktuelna izdašno izdvaja sredstva za filmsku produkciju i da poljoprivrednici dobijaju manje novca u odnosu na neke glumce.

– Prethodna vlast nije dodelila nikakav veći novac za snimanje filmova. Ova je odvojila milijardu i gle čuda podigli se srećni dobitnici. Nikola Kojo je dobio za film ‘Stado’ 20.000.000 dinara. Retko ćete naći poljoprivredno gazdinstvo sem (Zoran) Živkovićevog koje je dobilo toliko novac. I danas on aktivno radi u rušenju vlasti Srbije, a ja bih rekao da pokušava da potkopa i same temelje države jer želi da stane na stranu onih koji podržavaju proteste iz Zagreba, Prištine, Tirane itd – rekao je Rističević.

On je potom spomenuo iznose koji su dobili i Dragan Bjelogrlić, Mirjana Karanović i reditelj Srđan Dragojević, kome kako je naveo, „ova vlast ne valja, a valjala mu je kada je bio u njoj celih 30.000.000 dinara“.

– Treba dobro razmisliti, kultura nam je potrebna, da li ovi ljudi uopšte šire kulturu. Nisu oni Kusturica – kazao je poslanik vladajuće Narodne seljačke stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari