Mirjana KaranovićFoto: Antonio Ahel/ATAImages

„Hrabre me mladi ljudi, studenti, i kolege, mladi glumci koji pokazuju da možemo da se oslonimo na njih da će nastaviti dalje. Uloga mladosti i jeste da bude buntovna“, izjavila je za portal Nova.rs glumica Mirjana Karanović.

Ona je prethodnoj godini dobila prestižno priznanje „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos umetnosti glume, a ovo priznanje samo je poslednje u nizu čiji je Mirjana Karanović.

Prethodili su mu Sterijine nagrade, „Žanka Stokić“, statueta „Ćuran“, „Tatjana Lukjanova“ i ono najveće – „Dobričin prsten“. Iza svih tih „predmeta“ na polici, kako u razgovoru za naš portal ističe Mirjana Karanović, stoji veliki trud, posvećenost i borba da se nikada ne sklizne ispod granice koju je postavila s „Petrijinim vencem“.

„Dobila sam nekoliko nagrada za životno delo. One dođu sa iskustvom, godinama, stažom, trudom… Posle uloge Petrije, koja me je lansirala, nisam htela da idem ispod nivoa kvaliteta tad postavljenog. Čitav život sam se zato borila sa sobom i unapređivala se kako bih bila što bolja. Potpuno sam predana glumi, ona je smisao i učinila me je ovakvom kakva sam danas“, izjavila je glumica za Nova.rs.

Intervju je obavljen u Beogradskom dramskom pozorištu, gde će Mirjana Karanović ove godine imati čak četiri premijere (“Gidionov čvor” (20. februara), “Svet zaslužuje kraj sveta” (6. aprila) i “Čovek slon” (25. maja)).

Sva tri komada na svoj način apostrofiraju nasilje, kako nad detetom, ženama ili spram onog drugačijeg, spram drugosti… Pitamo zato da li zbog svega toga “svet zaslužuje kraj sveta”?

„Ljudski je da nekad pomislimo da je bolje da nas nema, da bi se završile sve naše muke. Nažalost, ima onih koji za tim i posegnu. Završe život, jer ne mogu više da se suočavaju sa svim što ih čeka. Ali, mislim da je zato suština bivstvovanja u borbi! Naravno da je ljubav važna kao podrška, bitno je imati ljude koji će u toj borbi biti uz vas, ali suština čovečanstva jeste da se bori za svaki novi dan“, ocenjuje Mirjana Karanović.

Poznata glumica je u intervjuu pitana o stanju u društvu i da li je razočarana trenutnom situacijom.

„Hrabre me mladi ljudi, studenti, i kolege, mladi glumci koji pokazuju da možemo da se oslonimo na njih da će nastaviti dalje. Uloga mladosti i jeste da bude buntovna. Kakav si ti to mlad čovek ako ne želiš da sve srušiš i izgradiš novo? Normalno je da imaju želju da se bore neprestano. I treba, ne sme da postoji letargija! A, normalno je i da postoje stariji koji ne žele da se promeni ono na šta su navikli. Kao starija generacija, borim se da zaslužim poverenje mladih ljudi. Vidim da me poštuju, ne zato što sam starija, nego zato što radim stvari koje su u našem zajedničkom interesu. Mladi ljudi moraju da nađu saveznike u starijima, iskusnijima, kao što je njima potrebna mladost da bi ideje nastavile da žive. I kako bi, na kraju, došlo do neke promene“, odgovorila je Mirjana Karanović.

Kompletan intervju s našom proslavljenom glumicom možete pročitati na portalu Nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari