Miroslav Aleksić laureat Zmajeve nagrade 1J. J. Zmaj Foto: Wikipedia

U spisak laureata Zmajeve nagrade, koju su, između ostalih, dobili Vasko Popa, Desanka Maksimović, Dobriša Cesarić, Ivan V. Lalić, Dušan Matić, Bora Radović, Vesna Parun, Skender Kulenović, Milovan Danojlić, Aleksandar Ristović, Izet Sarajlić, Matija Bećković, upisan je i pesnik Miroslav Aleksić. Ova najstarija pesnička nagrada se dodeljuje od 1953. godine i do danas ju je dobilo sedamdesetak istaknutih srpskih i jugoslovenskih pesnika, a žiri je saopštio da ovo visoko priznanje koje dodeljuje Matica srpska, za 2021. godinu dobija pesnik Miroslav Aleksić za zbirku “Kafkino matursko odelo” u izdanju “Pravoslavne reči”.

 Novosadski pesnik Miroslav Aleksić je i sa prethodnom zbirkom Arapski kapričo (Arhipelag) bio u najužem izboru za ovu nagradu, da bi, sa najnovijom zbirkom Kafkino matursko odelo i dobio ovo priznanje. Žiri, koji je radio u sastavu: Jovan Delić, Ivan Negrišorac, Želidrag Nikčević, Selimir Radulović i Đorđo Sladoje, doneo je jednoglasnu odluku.

Na naše pitanje koliko mu znači nagrada i u svetlu obrazloženja jednog člana žirija da je idealna mera „kada autor čini čast nagradi i kada nagrada čini čast autoru“, Miroslav Aleksić za Danas kaže:

“Pre svega, osećam ogromnu odgovornost i čast pred činjenicom da je to priznanje koje dodeljuje naša najstarija kulturna i naučna institucija, Matica Srpska,  a onda i pred spiskom dosadašnjih dobitnika koji deluje više nego impresivno. “Arapski kapričo” je bio u najužem izboru za ovu nagradu prošle godine, ali je i “Neponovljivi kod”, knjiga koja je dve godine ranije objavljena u Arhipelagu, takođe bila zapažena  od strane Matičinog žirija. Te dve knjige su bile nominovane i za još pet ili šest naših najznačajnijih pesničkih nagrada. “Arapski kapričo” je dobio i novoustanovljenu nagradu “Aleksije Vezilić”. Za saradnju sa Arhipelagom i sa urednikom Gojkom Božovićem mogu  samo da kažem  da je za mene bila izuzetno dobra i uspešna. Mislim da ne postoji nijedan srpski pesnik koga ne bi najdublje počastvovala i obavezala konstatacija da njegovo delo čini čast Zmajevoj nagradi. Pred tim rečima možete samo da se upitate: Da li sam na svom pesničkom putu zaista stigao do te tačke?”, istakao je Aleksić.

Miroslav Aleksić rođen je u Vrbasu 1960. godine. Diplomirao je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Pored ostalog, radio je kao sekretar Festivala jugoslovenske poezije mladih i upravnik Narodne biblioteke „Danilo Kiš“ u Vrbasu. Pomoćnik je upravnika Biblioteke Matice srpske. Urednik je tribine Savremeni čovek i savremeni svet u Matici srpskoj.
Objavio je knjige pesama: Zigurat (1986), Popik ili čug (1990), Nema voda (1994) i Oskudno vreme (2016).
U Moskvi je 2017. izašao izbor Aleksićeve poezije pod naslovom Labirint / Lavirint (dvojezično na ruskom i srpskom jeziku) u izboru i prevodu Andreja Bazilevskog.
Poeziju, prozu i književnu kritiku objavljivao je u listovima i časopisima, a pesme su mu zastupljene u dvadesetak antologija i izbora poezije.
Dobitnik je nagrada: Pečat varoši sremskokarlovačke i Lenkin prsten.
Poezija mu je prevođena na ruski, slovački, makedonski i rusinski jezik.

Uručenje Zmajeve nagrade će biti upriličeno 16. februara u svečanoj sali Matice srpske, na dan osnivanja ove institucije. Za taj dan, Besedu na svečanoj sednici će govoriti profesor dr Dušan Ivanić a biće posvećena književnom delu Jakova Ignjatovića povodom 200 godna od njegovog rođenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari