Mladenović: Manojlović je glasnogovornik onih koji sa kulturom nemaju veze

* Od svoje premijere, marta prethodne godine, predstava "Na Drini ćuprija" predstavlja trn u oku desne, netolerantne, jednom rečju - većinske Srbije * Verujem da će ovogodišnji žiri biti upamćen po tom "Molotovljevom koktelu", spravljenom od političkih naloga za egzekuciju i eksplozivne količine sujete * Naša kultura urušava se potpunim neznanjem onih koji vode državu o značaju kulture i obrazovanja za sudbinu jednog naroda, ali s druge strane i poslušničkim odnosom zaposlenih u kulturi
Reditelj Kokan Mladenović povodom odluke žirija Sterijinog pozorja da nikom ne dodeli nagradu na festivalu i svog istupa zbog te odluke

Ostavite komentar


  1. Koliko god je g. Mladenović u ovoj situaciji u pravu (gledao sam njegovu predstavu po Andriću i zaista je izvanredna), trebalo bi da zna da sada bere gorke plodove sopstvenog bahatog i neprofesionalnog rada kada je udaljavao nepodobne predstave i namerno ponižavao kritičare koji su mu ocrnili "Kosu", koja je zaista bila predstava pravljena za malovaroški ukus. Sve to zajedno pokazuje blato od sujeta i amaterizma u kojima se davi naša jadna kultura.

  2. Mislio sam da je Manojlović od tvrđe građe, kad ono proda se ništožnima ili ga pokosi sujeta, ili i jedno i drugo? Prljavo a duboko vreme.

  3. Osnovno pitanje za ovakve vrste zirija je: da li imaju prava na ovakve poteze? Da li je njihov posao da od ponudjenog izaberu najbolje ili i da kazu da nema najboljih nego najmanje losih predstava? Nekada ovakvi potezi dignu prasinu i privuku paznju.

  4. Ovo što ovi rade sa kulturom, a i svime ostalim, je potpuni užas. Samo ni oni koje je Kokan u prethodnom sazivu podržavao nisu bili divni – setimo se afera kojima je on kumovao u Ateljeu. Samo mu se mora priznati da majstorski manipuliše medijima: moglo bi se zaključiti da su lično njemu sve nagrade otete direktno iz ruke, on je sebe proglasio za apsolutnog pobednika ovog Pozorja, dok ostali učesnici ipak imaju skromnosti i pristojnosti.
    ožda je ipak ovakva odluka žirija nepotrebno dočekana "na nož" od šire publike jer kad se sasluša saopštenje Mikija čuje se jedno sasvim decentno obrazloženje: onaj ko u ovakvim nemogućim uslovima uspeva da stvara i da stigne na ovakav festival, dostojan je samim tim i poštovanja i nagrade. A i svi oni koji još imaju snage da teatar prate, vole i poštuju…

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.