Moćna priča o ljubavi, strasti i nesvakidašnjoj ženskoj sudbini  1Foto: Peter Giodani

Najambicioznija regionalna koprodukcija, predstava „Te noći sam je video“, dramatizacija istoimenog bestseler romana Draga Jančara, u režiji Janeza Pipana, imaće beogradsku premijeru večeras u 19 časova na Sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Projekat iza koga stoje četiri velika teatra – Slovensko narodno gledališče iz Maribora, Cankarjev dom iz Ljubljane, Burgteatar iz Beča i naš JDP, prvu premijeru imao je 24. septembra u Mariboru, i ona je od publike i kritike bila označena kao pozorišni događaj u Sloveniji.

Roman „Te noći sam je video“ 2014. proglašen je najboljom stranom knjigom objavljenom u Francuskoj, a u Sloveniji romanom godine (kod nas je objavljen u izdanju „Arhipelaga“), dramatizovao je sam reditelj, oživljavajući na sceni uzbudljivu Jančarovu priču o ljubavi i strasti, i o Veroniki Zarnik, ženi retke lepote i nesvakidašnje sudbine.

Jančarova junakinja je mlada žena iz ljubljanskog građanskog društva, o njoj i o nekoliko njenih godina zrele lepote uoči Drugog svetskog rata i tokom ratnih godina govori se iz ugla pet svedoka: kraljevskog konjičkog oficira i Veronikinog bivšeg ljubavnika, njene majke, služavke s kojom je postala prijateljica, nemačkog vojnog lekara koji je njen prijatelj, radnika na imanju njenog muža potajno zaljubljenog u nju.

Pet ispovesti i svedočenja međusobno se dopunjuju i prožimaju, osporavanju i sukobljavaju, ali u tom dinamičnom odnosu oblikuju uzbudljivu priču o ženi kojoj je lepota, u isto vreme, najveći dar i najveća kazna.

Nestanak Veronike Zarnik u vrtlogu istorije predstavlja događaj koji pokreće moćnu priču ovog izuzetnog romana (jednim delom odigrava se u Vranju i južnoj Srbiji uoči Drugog svetskog rata), kao i ove predstave.

U likovima Jančarovih junaka večeras ćemo videti veliku regionalnu glumačku ekipu – Natašu Matjašec Rošker u ulozi Verenike Zarnik, Milenu Zupančič, Milana Marića, Blaža Dolenca, Nebojšu Ljubišića, Davora Herga, Daniela Ješa, Mateja Puckog, Matevža Bibera, Vladimira Vlaškalića, Mirjanu Šajinović, Irenu Varga, Roberta Mračeka, Matiju Stipaniča, Alfonza Kodriča, Kristijana Ostaneka, Nejca Ropreta, Petju Labovića, Mojcu Simonič, Daneta Radulovića.

U autorskoj ekipi predstave su i scenograf Marko Japelj, kostimograf Leo Kuliš, kompozitor i izvođač scenske muzike Milko Lazar, a muziku na sceni izvode muzičari Anže Krajnc (truba), Matjaž Kaučič (truba), Žan Pečenik (eufonijum) i Ivica Knez (bubnjevi).

Roman „Te noći sam je video“ je drugo delo Draga Jančara koje je reditelj Janez Pipan dramatizovao – predstava „Katarina paun i isusovac“, produkcija Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, po istoimenom romanu vodećeg slovenačkog savremenog pisca, doživela je veliki uspeh u regionu i na gostovanjima po Evropi.

Najavljujući mariborsku premijeru „Te noći sam je video“, označenu kao jedan od najvećih pozorišnih projekata u istoriji nezavisne Slovenije, oni su istakli aktuelnost romana, a pre svega značaj ove regionalno-austrijske koprodukcije.

„Multikulturalnost koju nosi ovaj projekt nije proizvod državnih politika već lični osećaj svakog pojedinca, i zato će se na sceni čuti nemački, srpski i slovenački jezik“, izjavili su Drago Jančar i Janez Pipan.

Austrijska premijera „Te noći sam je video“ u Bugrteatru u Beču očekuje se početkom 2022. godine, a JDP je ovu saradnju realizovao kao deo redovnog programa koji se finansira iz budžeta Grada Beograda i uz pomoć Ministarstva kulture Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari