Molijerov "Mizantrop" iz ženske vizure u Beogradskom dramskom pozorištu 1Foto: promo/BDP

Dobro je što žene traže samo ravnopravnost, budući da bi, imajući u vidu šta su sve trpele i trpe, mogle s punim pravom da traže i osvetu. Upravo zato nije iznenađujuće da ćemo se mizantropijom ovog puta baviti kroz doživljaje sveta jedne žene, navodi dramaturškinja predstave Tijana Grumić

Molijerov “Mizantrop”, još jedno od klasičnih, nezaobilaznih dela svetske književnosti, premijerno će biti izveden 9. septembra na Maloj sceni “Predrag Pepi Laković” Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Juga Đorđevića, a probe za novu predstavu upravo su započele.

Klasicistička komedija o naravima, društvenim igrama, ali i osobenjaštvu čest je povod za scensko promišljanje ustrojstva društva i “prilagodljivosti” moralnih postulata, a ovoga puta mladi reditelj Jug Đorđević prilazi joj iz drugačije, ženske vizure, te u njegovoj postavci arhetipski lik Mizantropa tumači Ljubinka Klarić.

“Iako u svojoj drami ,,Mizantrop“ Molijer opisuje licemerje francuskog buržoaskog društva 17. veka, ovaj tekst ostaje aktuelan i vekovima kasnije, budući da se bavi univerzalnim motivima i temama koje i dalje prepoznajemo u različitim društvenim porecima, odnosno ljudima kao takvima.

U svetu dvostrukih aršina, ekstremnih nejednakosti i neravnopravnosti, žene konačno postaju sve glasnije u borbi protiv problema sa kojima se oduvek suočavaju samo zato što su žene.

„Neko je u šali jednom pomenuo kako je dobro što žene traže samo ravnopravnost, budući da bi, imajući u vidu šta su sve trpele i trpe, mogle s punim pravom da traže i osvetu. Upravo zato nije iznenađujuće da ćemo se mizantropijom ovog puta baviti kroz doživljaje sveta jedne žene”, navodi dramaturškinja predstave Tijana Grumić.

“Mizantrop” je u BDP-u, u vreme kad je bio deo Savremenog pozorišta, igran, u kolektivnoj režiji, 1973. godine.

Komad se radi po prevodu Radmile Miljanić Nikolić, a Molijerove junake, pored Ljubinke Klarić, oživeće i Isidora Simijonović, Marija Pikić, Ljubomir Bulajić, Amar Ćorović, Stojan Đorđević i Miloš Lazarov.

 

Reditelj Jug Đorđević potpisuje i idejno rešenje scenografije i kostima, a u autorskoj ekipi predstave su i kompozitor Julija Đorđević, koreograf Damjan Kecojević zadužen za scenski pokret, i Dijana Marojević – scenski govor.

Premijera je zakazana za 9. septembar u BDP Globos Areni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari