Monografija o 70 godina Jugoslovenskog dramskog pozorišta 1Foto: S.K.

Tokom cele 2018. Jugoslovensko dramsko pozorište je premijernim izvođenjem Cankarevog Kralja Betajnove u režiji Milana Neškovića…

… ali i drugim svojim premijerama, važnim inostranim gostovanjima i programa proslavljalo 70 godina postojanja, a pred sam kraj 2018. iz štampe je izašla monografija posvećena dosadašnjoj istoriji jednog od naših najznačajnijih i umetnički najreprezentativnijih teatara. Monografija o 70 godina Jugoslovenskog dramskog pozorišta svedoči o najmarkantnijim događajima, predstavama i stvaraocima koji su odigrali ključnu ulogu u formiranju do danas prepoznatljivog stava JDP-a prema teatarskoj umetnosti.

Studija publikovana u monografiji ne prati detaljno povest JDP-a nego se fokusira na najznačajnije događaje i stvaraoce koji su odigrali ključnu ulogu u formiranju do danas prepoznatljivog stava Jugoslovenskog dramskog pozorišta prema teatarskoj umetnosti – od rešenosti Bojana Stupice da otvori prostor za ozbiljna teatarska istraživanja i profesionalizaciju procesa rada na predstavama, preko Milana Dedinca, koji je Pozorištu zauvek darovao duh modernizma, do pečata koji je fizionomiji JDP-a dao Jovan Ćirilov. U knjizi je publikovan i dosadašnji repertoar ovog teatra, popisani su najznačajniji datumi iz njegove istorije, a monografiju krase i fotografije koje svedoče o njegovim najblistavijim predstavama.

Monografiju su priredili Maja Medić i Aleksandar Milosavljević, bogatu dokumentaciju i teatrografiju je obradila dr Jelena Kovačević, a urednik izdanja je Gorčin Stojanović, umetnički direktor Pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari