Most koji se nalazi iza Mona Lize, tema je podjednako vruća kao i njen identitet 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Stanovnici gradića u Toskani uzbuđeni su zbog novih tvrdnji da deo pozadine najpoznatijeg portreta na svetu – Da Vinčijeve Mona Lize – pripada njihovom gradu.

Kako piše RTS, italijanski istoričar Silvano Vinčeti rekao je da nema nikakve sumnje da je Da Vinči, u pejzažu iza enigmatičnog lika Mona Lize, naslikao most Romito di Laterina u provinciji Areco.

Da Vinči je naslikao portret u Firenci početkom 16. veka, a identitet žene na remek-delu – za koju se veruje da je Liza del Đakondo – podjednako je vruća tema kao i pozadina slike.

Most koji se nalazi iza Mona Lize, tema je podjednako vruća kao i njen identitet 2
Mona Liza

Prema nekim teorijama, most u pozadini je Ponte Burijano, blizu Laterine, dok drugi smatraju da je to Ponte Bobio u Pjačenci.

S druge strane, Vinčeti je koristeći istorijska dokumenta, fotografije i snimke iz drona došao do zaključka da je reč o etrursko-rimskom mostu Romito.

Najočigledniji detalj je, kako kaže, broj lukova – četiri. Ponte Burijano ima šest, dok Ponte Bobio ima još više.

Do danas je samo jedan luk Romita, koji se pruža preko reke Arno, ostao čitav. Dokumenta porodice Mediči koja su pronađena u arhivima pokazuju da je između 1501. i 1503. most bio veoma opterećen saobraćajem, prenosi RTS.

Vinčeti je naveo da je tačno u tom razdoblju Da Vinči boravio u tom području, prvo u službi kardinala Čezara Bordžije, a potom Pjera Soderinija, državnika iz Firence.

Mereći širinu između obala reka i koristeći dužinu preostalog luka mosta, italijanski istoričar utvrdio je da bi tačno četiri luka bila potrebna da se premosti reka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari