Muzej Krajine Negotin brojnim programima uključen u manifestaciju "Muzeji za 10" 1Predstavljanje izdavačke delatnosti Foto: Muzej Negotin

Predstavljanje izdavačke delatnosti Etnografskog instituta SANU i njegovih saradnika bio je prvi od programa kojim se Muzej Кrajine iz Negotina ove godine uključuje u manifestaciju  „Muzeji za 10“.

Muzeju Hajduk Veljka u Negotinu u ponedeljak veče su o Etnografskom institutu SANU i njegovoj celokupnoj izdavačkoj delatnosti  govorile  MA Biljana Milenković-Vuković, dipl. bibliotekar savetnik  Etnografskog instituta SANU i dr Mladena Prelić, viši naučni saradnik  Etnografskog instituta SANU.

Dr Gordana Blagojević, naučni savetnik  Etnografskog instituta SANU predstavila je knjigu Praznik Svetog Đorđa objavljenu na engleskom jeziku, a o radovima o Timočkoj Кrajini objavljenim u izdanjima Etnografskog instituta SANU govorio je muzejski savetnik  Narodnog muzeja Zaječar dr Dejan Кrstić.

Manifestacija „Muzeji za 10“ u Negotinu se nastavlja u sredu, 15. maja kreativnom radionicom „Pozdrav iz Negotina“ koju će voditi muzejski pedagog Sanja Radosavljević i muzejski vodič Vesna Janjić.

Radionica će biti održana u Mokranjčevoj kući  u kojoj se, u okviru stalne postavke, nalazi izložba „Muzejska zaostavština Stevana Mokranjca“, autora Ivice Trajkovića i Sanje Radosavljević. Autori su ovom izložbom, pored eksponata koji su izloženi na stalnoj postavci i koji su dati na uvid posetiocima, prikazali i eksponate koji su sakriveni od očiju javnosti i čuvaju su u Zbirci Stevana Mokranjca.

Akcenat je stavljen na razglednice i pisma, koji čine dragoceni dokument jednog vremena i značajan su istorijski izvor za proučavanje Mokranjčeve ličnosti. Posle kraćeg predavanja o nastanku razglednica, učesnici će moći sami naprave i ispišu razglednice sa motivima inspirisanim izložbom.

U petak će, takođe u Mokranjčevoj rodnoj kući, biti priređena izložba fotografija i projekcija dokumentarnog zapisa o Planinarskom društvu „Deli Jovan“, a povod je obeležavanje 65 godina postojanja negotinskog planinarskog društva. Dan kasnije, u subotu u 19 časova, na programu je izložba fotografija „Južna Amerika – putevima Inka“ i projekcija istoimenog filma Ivana Mančića, kome je ovo 13. samostalna izložba. U Muzeju Hajduk Veljka u 20 sati je promocija publikacije „100 pesama – Muzika moje duše“, autora Miljana Ristića koji  piše prozu, poeziju, aforizme, recenzije muzičkih albuma, knjiga i filmova.

Objavljivao je u više književnih listova, publikacija, fanzina, kao i web magazinima, blogovima, portalima,  pojedini tekstovi prevedeni su na engleski, nemački, francuski, španski jezik, u  internet svetu poznat je kao eXperiment, a od marta 2017. član je Srpskog književnog društva. Nakon ove promocije, u  21 sat počeće koncert negotinske rok grupe „Admiral Tipoa“ (u samom početku pod nazivom Meteor) koja je postojala od 1983. do 1987. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari