muzikonFoto: Promo

U četvrtak, 5. oktobra u 20h u Kolarčevoj Zadužbini, Kamerni Orkestar Muzikon započinje novu koncertnu sezonu, a specijalne gošće na koncertu biće violinistkinja Jelena Ristić i violončelistkinju Maria Maartje den Herder iz Kraljevskog Orkestra Holandije (Royal Concertgebouw Amsterdam).

Publika će imati priliku da čuje Betovenov kvartet op. 95 (Serioso) u izvođenju gudačkog orkestra i kompoziciju Suvenir iz Firence, Petra Iliča Čajkovskog.

Ovaj nastup je ujedno i početak novog projekta Muzikon orkestra “Betoven 2023/27” sa idejom da kroz niz koncerata, javnih događaja, predavanja, dijaloga, konferencija i neformalnih okupljanja promoviše vrednosti koje figura Betovena podrazumeva.

Cilj i glavno pitanje koje Muzikon postavlja ovim projektom je kako da postanemo bolji, a orkestar će postaviti primer tako što će za četiri godine odsvirati sve Betovenove kvartete.

Jelena Ristić je završila nižu i srednju muzičku školu u Nišu, (profesori: Biljana Jovanović, LJiljana Kitić, Marija Rajković).

Muzikon otvara koncertnu sezonu sa gošćama iz Kraljevskog Orkestra Holandije 1
Foto: Marie Van Den Berg

Sa 16 godina upisala je Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Dejana Mihailovića odakle nosi povelju najboljeg studenta univerziteta Novog Sada za 2002/03 godinu.

Po završetku studija upisuje Master studije na Konzervarorijumu u Amsterdamu, u klasi prof. Ilje Gruberta.

Već za vreme studija pobeđuje na audiciji za jednog od koncertmajstora u filharmoniji Arnhem – Holandija Kao koncertmajstor često je gostovala u Danskoj u orkestrima Kopenhagen filharmonija i Odense filharmonija.

Od 2013. stalni je član prvih violina Royal Concertgebouw (Kraljevski orkestar Holandije) i koncertmajstor je kamernog orkestra u sastavu Concertgebouw.

Kao solista nastupa sa orkestrima u Holandiji, a za vreme školovanja u Srbiji nastupala je sa Niškim simfonijskim orkestrom i Novosadskim akademskim orkestrom.

Kao član orkestra Concertgebounj nastupa širom sveta sa najboljim svetskim solistima i dirigentima sadašnjice.

Maria Maartje den Herder članica je Concertgeobuw orkestra od 2013. godine.

Muzikon otvara koncertnu sezonu sa gošćama iz Kraljevskog Orkestra Holandije 2
Foto: Mladen Pikulić

Pre toga je studirala kod Elijasa Arizkurena i njenog brata Jeroena den Herdera na Konzervatorijumu u Utrehtu i kod Dmitrija Ferštmana na Konzervatorijumu u Amsterdamu, gde je diplomirala uz počasti juna 2007.

Učestvovala je na majstorskim kursevima kod Natalije Gutman, Ivana Monigetija, Hajnrih Šifa i Janoša Štaker. Den Herder je osvojio nagrade na takmičenju princeze Kristine, takmičenju Fondacije za mlade muzičke talente u Holandiji.

Na prvom Državnom takmičenju violončela 2006. godine osvojila je drugu nagradu, nagradu publike i nagradu za najbolju interpretaciju traženog dela.

Maartje-Marija den Herder je stekla orkestarsko iskustvo u Roterdamskoj filharmoniji i Filharmonijskom orkestru Holandskog radija.

Takođe je redovno radila kao zamena za Nieuv Ensemble i Combattimento Consort.

Den Herder je takođe imao solističke nastupe sa Simfonijskim orkestrom radija, Amsterdam Sinfonietta i 2010. sa Residentie Orchestra – u saradnji sa Nederlands Dans Theater – na svetskoj premijeri Duplog koncerta Filipa Glasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari