Na današnji dan rođen je Davorin Popović, Pjevač sa velikim P 1Youtube Screenshot

Davorin Popović je jedan od najvećih pevača koje je bivša Jugosalvija dala. Da je živ, danas bi proslavio svoj 76. rođendan.

Rođen je 23. septembra 1946. godine u Sarajevu. Umro je od raka pankreasa 18. juna 2001. u svom rodnom gradu. Čitav život je živeo i radio u Sarajevu. Bez puno pomeranja i želje za tim. Mnogi će reći kasnije, da je sa njim i njegovim Indeksima Sarajevo po prvi put zaista postalo grad. Indeksi su bili jedan od prvih smislenijih bendova u bivšoj nam državi, odnsono među prvima čije pesme nisu bile puki prevodi onoga što se tih dana slušalo i hvatalo preko Radio Luksemburga.

Bend je začuđujuće, samo snimio tri albuma, ali su zato imalo pregršt singlova, kao i nastupa na festivalima zabavne muzike. I Davorin je imao tri solo albuma. Međutim, iako ih prvenstveno pamtimo kao bend koji je stvarao pop muziku, i sa čak kasnijim skliznućima u flert sa narodnom, Indeksi su počeli kao progresivan bend, sa harmonijama i svračkim umećem kojim su mogli na crtu svima na svetskoj sceni. Bend su osnovali Ismet Arnautalić i Šefko  Akšamija, vrsni muzičari sa kojima su svi u ono vreme želeli da sviraju, pa je tako čak i Kornelije Kovač bio nakratko član benda. Takvim vrsnim muzičarima je na crtu morao i izvandredan pevač, a to je Popović upravo bio. Toliko dobar da je imao i nadimak „Pjevač“. Tako je i sam sebe zvao. Imao je i onaj drugi, Pimpek, dovoljno bezobrazan da bude rokenrol, dovoljno autohton da ne bude nešto pokupljeno sa zapada.

Zlatne doba progresivnog i avangardnog rokenrola su prve godine sedamdesetih, kad bend stvara i 10-minutnu „Negde na kraju u zatišju“, ali i „Plimu“, „Da sam ja netko“ i mnoge druge. Od 1974. dešava se proboj benda na popularnije tržište, kao i saradnja sa Đorđem Novkovićem i sastavom Pro Arte. Višeminutne pesme su ostale u istoriji, saradnje sa velikim zvezdama Jugoslavije su došle, platiniumski tiraži, kao i velike turneje, prvo po Jugoslaviji, ali i SSSR-u. U tom periodu će ipak doći i najveći hitovi, odnosno i najveći, po kojem ih verovatno pamtimo svi. „Bacila je sve niz rijeku“, pesma koja je nastala 1975. ali koja će spojiti barem četiri naredne generacije odrastale na ovim prostorima, ako ne i više.

Ipak, ako jedna pesma ipak treba da sublimira celo stvaranje ovog benda i nastup ovog velikog Pjevača, onda je to ipak pesma „Sanjam“, koja počinje sanjivo i melanholično sa strofama, kao i vokalom Davorina Popovića koji kao slavuj lebdi nad pesmom, da bi u refrenu počela jedna potpuno druga pesma koju mogu da slušaju i pevaju i na raznoraznim poselima i radnim akcijama onog vremena. Dva suprotstavljena pola u jednoj pesmi.

Muzička karijera Davorina Popovića teško se može posmatrati bez Indeksa, jer sve što je radio, radio je s njima. Prvi solo album „Svaka je ljubav ista (osim one prave)“ objavljen je u drugoj polovini 1975. godine. Snimljena je s Indeksima, a promovisana velikim koncertom 21. februara 1976. godine u Skenderiji. Popovića su na koncertu pratili Indeksi i klavijaturista Nenad Jurin. Na festivalu „Vaš šlager sezone“ 1976. Davorin Popović je osvojio nagradu za najbolju interpretaciju za pesmu „Moja Hana“. I na tom festivalu nastupio je s Indeksima.

Popović nije napuštao Sarajevo za vreme rata, zbog čega su neistinte priče puštane u etar o njemu od raznoraznih zlih ljudi. Istine je ipak samo jedna, a to je da su Popović i Indeksi nastupili već 1996. u Beogradu, kao prvi bend iz republika bivše Jugosalvije posle rata.  Na tri rasprodata nastupa gosti su im bili Neša Galija, Čobi, Kornelije Kovač, a najavio ih je Dušan Prelović Prele. Raznolika ekipa ljudi, svako sa svojim stavom o ratovima devedesetih.

Bio je veliki borac za pomirenje nekad bratskih a kasnije  zaraćenih naroda. Popović je u jednom intervju rekao: „Ja znam da ova dnevna politika ne zagovara iskreno pomirenje, ali ja zagovaram iz sve snage.“

Poslednji koncert je imao u maju, već podmaklo bolestan, a preminuo je 18. juna. Nakon njegove smrti bend je oslučio da više ne svira. U Bosni i Hercegovini je ustanovljena nagrada „Davorin“, koja se dodeljuje najuspešnijim muzičarima.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari