Na džez festivalu Nišvil biće 20 scena i 1.000 izvođača 1Foto: Nišvil promo

Na ovogodišnjem međunarodnom džez festivalu Nišvil, 29. po redu, koji će biti održan u Nišu od 4. do 13. avgusta, biće izvedeno više od 300 programa na 20 scena, a očekuje se učešće više od 1.000 izvođača.

“Nišvil se inače označava kao ‘festival festivala’, pošto sadrži i pozorišni, filmski i druge programe, tako da ovi podaci važe za čitav festival”, rekli su u Nišvil timu.

Oni su kazali da u petak 10. februara počinje i pretprodaja kompleta ulaznica za taj program, koji će se održati od 10. do 13. avgusta.

Promo cena kompleta za glavni festivalski program za 25 koncerata u centralnom festivalskom prostoru, na Ert i Skaj stejdžu na platou Niške Tvrđave, iznosi 2.500 dinara za parter i bočne tribune.

“Ova cena važiće samo za prvih 500 kompleta ulaznica. To praktično znači da će najbrži i najverniji poštovaoci festivala imati mogućnost da prate 25 vrhunskih koncerata za samo 100 dinara po nastupu”, naveli su u Nišvil timu.

Dnevna karta za ovogodišnji Nišvil, neposredno pred festival, koštaće 2.500 dinara, odnosno isto kao komplet karata za prvih 500 posetilaca.

Na džez festivalu Nišvil biće 20 scena i 1.000 izvođača 2
Foto: Nišvil promo

Pretprodaja karata, kao i potpisivanje ugovora sa izvođačima na Nišvilu ove godine je kasnila jer nije bilo izvesno da li će se festival održati u Nišu ili će biti izmešten u inostranstvo zbog “nebrige države i grada”.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević kazao je ove sedmice da je, ipak, doneta odluka da festival ostane u Nišu jer je sukob sa Gradom u dobroj meri razrešen.

Blagojević je rekao da je festival dobio garanciju da će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 35 miliona dinara, što je skoro identično kao pre kovid pandemije, posle koje je iznos bitno smanjivan.

On kaže da je razrešen i drugi nesporazum Nišvila sa Gradom, nastao zbog “nestručnog tumačenja zakona od strane lokalne budžetske inspekcije”, koja je kontrolisala trošenje budžetskih sredstava u 2020. i 2021. godini, te naložila Nišvilu vraćanje šest miliona dinara koje “nije opravdao”, nakon čega su usledile međusobne tužbe ili pretnje tužbama.

Nišvil je sada sa Gradom potpisao ugovor o neophodnosti kontrole trošenja gradskih sredstava od strane licencirane revizorske kuće, a ne od strane inspekcije.

To će pomoći, kako je kazao, da ovaj festival, koji je britanski Gradrijan 2016. godine svrstao u deset najboljih džez festivala u Evropi, Ministarstvio kulture mu priznavalo status nacionalne manifestacije, a Ministarstvo turizma značaj nacionalnog brenda, opstane i ne postane “festivalčić”.

U Nišvilu su podsetili da je Grad Niš prošle godine za festival opredelio svega 24 miliona dinara, Ministarstvo kulture mu je na konkursu dodelilo 5,32 miliona dinara, a Ministarstvo turizma dva miliona.

Prethodne 2021. godine, Niš je za festival izdvojio samo 25 miliona, Ministarstvo kulture 4,2 miliona, a a Ministarstvo turizma 2,5 miliona dinara.

Blagojević je od tada najavljivao da će zbog takvog odnosa Grada i države prema festivalu on biti izmešten iz zemlje, a da su za njegovo održavanje već zainteresovane dve zemlje Evropske unije.

Neki od programa Nišvila u Tvrđavi i van nje svake godine vidi oko 100.000 posetilaca.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari