Na Festivalu "Borini pozorišni dani" biće obeležena i godišnjica smrti najpoznatijeg vranjskog pisca 1Na radost publike u Vranju. Foto:Pozorište "BS"

Pod sloganom „Kuda plovi ovaj svet ?“ od 21. do 28. oktobra, u Vranju će biti održan 42. Festival „Borini pozorišni dani“ na kojima će u zvaničnoj konkurenciji biti izvedeno šest predstava pozorišta iz Subotice, Novog Sada i Beograda. Ova tetarska zbivanja obeležavaju 95 godina od smrti pisca „Nečiste krvi“, „Koštane“, rođenog Vranjanca Borisava Stankovića.

Uočljivo je da je  selektor festivala Slobodan Savić, tetarolog i urednik u RTS-u, pažljivo odabrao predstave u skladu sa teatarskim čitanjem života i aktuelne zbilje u našem okruženju.

Pažljivo raspoređen sadržaj tekstova modernih pisaca Tijane Grumić „Koje ubio Dženis Džoplin“(SNP Novi Sad), Jelene Kajgo „Rolerkoster“(Atelje 212), i Maje Pelević „Poslednje devojčice“ (Pozorište „Deže Kostolanji“),  sklapaju mozaik ukrštenosti u nude odgovor na festivalski slogan sa predstavama „Rat i mir“, „Kus Petlić“ i „Izbiračica, klasika Tolstoja, Aleksandra Popovića i Koste Trifkovića.

Čak tri predstave u zvaničnu festivalsku konkurenciju stižu iz Subotice, „Izbiračica“, režija Iva Milošević, „Kus Petlić“ koju potpisuje Milan Nešković, i „Poslednje devojčice“ u režiji Kokana Mladenovića.

Na Festivalu "Borini pozorišni dani" biće obeležena i godišnjica smrti najpoznatijeg vranjskog pisca 2
Bogata pozorišna istorija.Foto:Vranje pozorište

-I ove godine festival ide napred, što je naš cilj. Imaćemo žiri u kome će biti prvakinja drame Somborskog pozorišta Biljana Keskenović, pisac iz Zagreba Borivije Radaković, kao i rediteljka iz Skoplja Nataša Poplavska – kaže u razgovoru za portal Danasa Bojan Jovanović, umetnički rukovodilac vranjskog pozorišta.

Festival će 21. oktobra na Dan Pozorišta „Bora Stanković“ otvoriti domaći ansambl, van konkurencije, predstavom „Autoput“ po tekstu i u režiji Ane Đorđević, što je svojevrsni omaž publici i podsećanje na vreme kada je izgorelo vranjsko pozorište u julu 2011.godine.

U čast nagrađenih publika će imati priliku da vidi predstavu „Crna ovca“ po tekstu Vide Davidović, u režiji Snežane Trišić koju će izvesti glumci Kraljevačkog pozorišta 28. oktobra na dan zatvaranja festivala.

Žiri će dodeliti četziri nagrade. Za najbolju predstavu, dramaturšku obradu, kao i za najboljeg glumca i glumicu festivala, dok će publika svojim glasovima odrediti nagradu najboljoj predstavi kojoj će pripasti nagrada „Radoslav Radivojević“.

Na Festivalu "Borini pozorišni dani" biće obeležena i godišnjica smrti najpoznatijeg vranjskog pisca 3
Veliko interesovanje publike. Foto:V.R. Danas

-Ukupan budžet festivala je 5,5 miliona dinara od čega je 3,25 miliona obezbedio generalni pokrovitelj festivala Grad Vranje, dok smo ostatak uspeli da obezbedimo uz veliku podršku sponzora – kaže za portal Danasa, Nenad Jović, upravnik vranjskog pozorišta.

Na početku festivala 21. oktobra kada se obeležava i četvrt veka od kada su se Vranjanci vratili u profesionalnu pozorišnu konkurenciju, biće dodeljene nagrade radnicima i glumci ove kulturne institucije koji su u protekloj sezoni dali najveći doprinos u radu.

Istog dana biće otvorena i izložba u 25 godina profesionalnog rada pozorišta koja sadrži fotografije i plakate iz 12 najboljih predstava koje su osvajale nagrade na državnim festivalima.

Festival će i ove godine pratiti dnevni pozorišni bilten u kome će se objavljivati najzanimljiviji sadržaji lokalnih novinara i pozorišnih kritičara koji će pratiti pozorišna dešavanja od 21. do 28.oktobra.

Premijera „Međe“ 17. oktobra

Ovogodišnju sezonu u vranjskom teatru otvoriće predstava „Međa“ po tekstu Novice Dčića, a u režiji glumca ovodašnjeg teatra Nenada Nedeljkovića, kojom će on obeležiti trideset godina svog umetničkog rada u matičnoj kući. Prva repriza biće održana dan nakon premijere. U ovoj komediji situacije nastupiće devetoro glumaca Pozorišta „Bora Stanković“.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari