Na koji način će omiljeni užički glumci Divna Marić i Momčilo Murić završiti svoje karijere 1Divna Marić i Momčilo Murić u Narodnom poslaniku/ Foto: NP Užice

Divna Marić i Momčilo Murić, omiljeni i uspešni glumci Narodnog pozorišta Užice, formalno će se oprostiiti od užičke publike u utorak, 24. januara, izvođenjem komada „Narodni poslanik“.

Od tog dana, oni će biti u penziji, ali i dalje će igrati u predstavama koje su na repertoaru tog ansambla.

To će biti 52. izvođenje Nušićevog komada, koji je premijerno prikazan 2012. godine, u kome Divna Marić tumači Pavku, a Momčilo Murić igra Sretu.

Divna Marić je karijeru započela 1979. godine u Narodnm pozorištu u Prištini, a u užičkom ansamblu je od 1982. godine. Oživela je na sceni oko 90 likova domaće i inostrane literature, bila angažovana na filmu i u televizijskim serijama i višestruko je nagrađivana.

Za svoj glumački put kaže da je „neočekivano uspešna karijera, koja je imala postepen i lep razvojni put“.

Na koji način će omiljeni užički glumci Divna Marić i Momčilo Murić završiti svoje karijere 2
Divna Marić/Foto: Nenad Kovačević

„Nijednog momenta nisam bila u dilemi o bavljenju glumom. Naprotiv. I ispunjena je moja želja da napredujem i trajem“, kaže prvakinja drame NP Užice.

Igrala je, navodi, skoro sve uloge u skladu sa njenim godinama, umetničkim senzibilitetom i mogućnostima. Ipak, dodaje, ostala je željna Šekspira, više uloga u komedijama i dečjim predstavama.

„Priželjkivala sam da igram Žanku Stokić i ta želja mi se ostvarila. Posle sam poželela i Živku u „Gospođi ministarki“, ali za to nije bilo prilika“, svedoči za Danas Divna Marić.

Glumcima, koji započinju karijeru, savetuje da „budu posvećeni poslu, da u sebi pronađu radost igre i da se raduju svakom danu u pozorištu“.

„Ako toga nema, plašim se da su promašili profesiju. Ključ je u igri. Pozorište je igra i skupa igračka. Jednostavno, pozorište mora da se voli, da izaziva radost i  lepotu, posebnu vrstu ushićenja. Kada se sve to poseduje, onda se to prenosi i na publiku“, kaže glumica koja će iste večeri, kada se bude, samo formlano, opraštala od užičke publike, proslaviti i svoj rođendan.

„U jednom danu spojila su se dva lepa događaja i zbog toga sam veoma srećna“, iskrena je naša sagovornica, koja godinama vodi radionicu glume za decu i sa njima priprema predstave.

Na koji način će omiljeni užički glumci Divna Marić i Momčilo Murić završiti svoje karijere 3
Divna Marić kao Žanka Stokić/Foto: NP Užice

I posle odlaska u penziju, publika će je i dalje gledati u predstavama koje su na repertoaru („Narodni poslanik“, „D Pig“, „Mesec (dana) na selu“, „Vasilisa Prekrasna“), a angažovana je i u komadu „R.U.R“ koji je u pripremi.

S druge strane, uz Slobodana Ljubičića, skoro 25 godina igra u predstavi „Kraj vikenda“, najdugovečnijem komadu u istoriji NP Užice.

„Nadam se da ću i dalje sarađivati sa užičkim pozorištem“, očekuje glumica i ističe da je „finansijska situacija u pozorištu ključna za to koliko će glumac biti u mogućnosti da radi“.

Njen kolega Momčilo Murić, počeo je karijeru u užičkom ansamblu 1979. godine i publici je skrenuo pažnju ulogama u komedijama i dečjim predstavama, a igrao je na filmu i u TV serijama.

„Komedija me je odbrala slučajno i u tom pravcu se razvijala moja karijera. Iskreno, više volim da igram dramske likove, ali komedija i ja smo zajedno duže od 40 godina“, kaže za Danas poznati užički glumac.

Komedija je navodi veoma zahtevan žanr, iako se ljudima čini da to nije tako.

Na koji način će omiljeni užički glumci Divna Marić i Momčilo Murić završiti svoje karijere 4
Momčilo Murić/Foto: Nenad Kovačević

„Što se ozbiljnije pripremite“, dodaje, „to je efekat bolji i to je pravi recept za interakciju glumca i publike, a to je i način na koji sam uvek pokušavao da  pripremim uloge“.

Ljudi, dodaje, često beže od predstava koje prikazuju surovost naše sadašnjice, jer u njoj svakodnevno žive, pa utehu traže u komedijama.

„Izgleda da je ljudima preko glave te naše realnosti i traže u pozorištu neki mali izlaz iz svega toga, mada je sve teže napraviti dobru komediju zbog uslova u kojima se odvijaju naši životi“, ocenjuje Murić.

U dečjim predstavama se, iskren je, oseća, najsigirnije i najbolje.

„Decu ne možete prevariti i uspeo sam da pridobijem njihovo poverenje. Drago mi je što se pamti moja uloga kapetana Džona Piplfoksa“, kaže naš sagovornik, koga stariji pamte i po ulozi Luke Labana u komadu Profesionalac, ali i drugim ulogama.

Jedan je od retkih glumaca koji, kako dodaje, nije priželjivao posebne uloge.

Na koji način će omiljeni užički glumci Divna Marić i Momčilo Murić završiti svoje karijere 5
Momčilo Murić/Foto: NP Užice

„Uvek sam očekivao da će me dobre uloge pronaći i to se obično dešavalo. Nisam od onih koji žarko žele neku ulogu, a i ono što čovek želi nije baš sigurno da bi to dobro uradio“, kaže Momčilo Murić.

Trenutno igra u nekoliko predstava i poručuje da „glumac nikada ne završava karijeru, sve dokle može da radi“.

„Dok me moje pozorište bude trebalo, ja ću se uvek rado odazivati“, poručije omiljeni užički glumac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari