Na konkursu za savremeno stvaralaštvo najviše novca za stare zanate

Asocijacija Nezavisne kulturne scene Srbije predstavila analizu raspodele sredstava iz budžeta Ministarstva kulture za 2017. godinu

Ostavite komentar


  1. Sav apsurd raspodele i dodele novca za kulturu najbolje se vidi u naslovu teksta: „Na konkursu za savremeno stvaralaštvo najviše za stare zanate“. (Ovo me podseća na jednog davnog patriJotu koji se bunio zato što u Muzeju savremene umetnosti nema starih srpskih ikona.)
    Potpuno je jasno da se novac za kulturu, ali i za druge delatnosti, daje samo po političkom kriteriju. No, problem nije samo u novcu. Daleko veći je problem u tome što se gubi bilo kakvo normalno vrednovanje, što se obesmišljavaju sve prave vrednosti, što se kič i šund i pink kultura stavljaju u prvi plan, npr. poput nove fontane na Slaviji u Beogradu. Jer i vizuelno i akustički ta fontana pripada vašaru, cirkusu, tabloidnoj zabavi, ukusu starletica i seoskih đilkoša, ukusu – ološa!

Ostavite komentar


Kultura

“Novi narativ”: Studija o srpskoj istoriji u srpskim dramama 10

“Novi narativ”: Studija o srpskoj istoriji u srpskim dramama

Teatrološka studija "Novi narativ" prof. dr Marine Milivojević Mađarev analizira „Odnos prema nacionalnoj istoriji u dramskim delima u Srbiji na kraju 20. veka“, kako glasi i podnaslov tog izdanja Pozorišnog muzeja Vojvodine, predstavljenog 29. aprila u beogradskom pozorištu Atelje 212.

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.