Na Nišvilu nastupa Nada Pavlović umesto Igora Butmana 1Foto: Nišvil

Treće večeri na džez festivalu Nišvil onlajn umesto najavljenog i željno očekivanog sastava čuvenog ruskog saksofoniste Igora Butmana, kao dostojna zamena nastupiće grupa Nade Pavlović, verovatno najbolje, a sigurno najistrajnije srpske džez pevačice čija karijera traje bez prekida već više od pola veka.

Butman na Nišvil nije mogao da dođe jer su u prekidu avio-letovi između Rusije i Srbije.

Nada Pavlović je, inače, pre šest godina dobila nagradu Nišvil džez festivala za životno delo.

LJubitelji džeza će putem linka http://nisville.com/live-stream/ moći da prate sastav „Moba“ programom inspirisanim čuvenim pijanistom Billom Evansom. Zatim sledi nastup grupe „Hashima“ koja je za nešto više od pola decenije postojanja skrenula pažnu ne samo srpske već i svetske jazz javnosti.

Program će zatvoritu „Ethno jazz orchestra“ na čijem su repertoaru obrade tradicionalnih pesama Balkana i autorska muzika inspirisana fusion jazzom i afričkom muzikom.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević je naglasio da ni kiša, najavljena za večeras, neće rasterati publiku – aludirajući na još uvek aktuelu odluku zabrane okupljanja više od desetoro ljudi.

– Mi u potpunosti poštujemo tu odluku jer u gledalištu Letnje pozornice svake večeri ima čak i manje ljudi, a to su kamermani, ton majstori i majstori svetla, koji – i ako padne kiša moraju ostati na svojiom pozicijama zbog live streaming-a. Kada je reč o bini i garderobi, ukupan broj muzičara, tehničke ekipe i osoblja festivala takođe ne prelazi propisani broj – rekao je Blagojević.

Poslednje festivalske večeri sutra, u nedelju sviraće grupa „Majdan“, jedan od najperspektivnijih domaćih sastava čija se muzika može opisati kao gitarski pop sa jakim uplivima alternativnog roka i raznih drugih žanrova. NJihov debi album album „Minimum Sličnosti, Minimum Razlike“ ocenjen je kao jedno od najboljih izdanja prošle godine.

Jedan od highlight-a festivala pod odrednicom “fuzija raznih stilova” biće sigurno i nastup nastup Kralj Čačka svestranog umetnika, pesnika, slikara i muzičara.

Kada je reč o džezu u “užem smislu” jedan od vrhunaca festivala biće nastup kvarteta koji vode muzičari svetskog renomea: ruski saksofonista Oleg Kirejevi srpski pijanista Vasil Hadžimanov – a ono što je karakteristično za obojicu je to što za svoj autorski džez izraz inspiraciju pronalaze u sopstvenoj muzičkoj tradiciji.

Program Nišvil 2020 onlajn festivala zatvoriće Midnight Jazzdance Trio koji predvodi Masterflow – Jazzysad DJ i producent iz Subotice. – jedan od pionira electro swing, new jazz i electro tango zvuka u region.

Manji deo programa 26. internacionalnog džez festivala Nišvil (Nišville) počeo je 13. i trajaće do 16. avgusta u Tvrđavi u Nišu, ali u onlajn formatu i bez prisustva publike. Ukoliko epidemiološki uslovi to dozvole i Vlada Srbije dozvoli prisustvo publike uz poštovanje mera socijalne distance, drugi, najveći deo programa Nišvila biće održan od 17. do 20. Septembra.

Sinoć svirao džez gitarista Antonio Marzinotto

U muzičkom delu programa sinoć je svirao sastav „Galeas“ koji predvodi britanski gitarista italijanskog porekla Antonio Marzinotto, koji je između ostalog – već skoro deceniju host džem sešnova u čuvenom londonskom „Nomad Jazz Clubu“ i jedan od najcenjenijih džez pedagoga u Velikoj Britaniji.

U okviru Nišvil teatra izvedene su predstave „Izolationist“ trupe New Network i „You and me“ (po motivima fima „Šta se dogodilo sa Baby Jane“) – koprodukcija Pan Teatra i Bitef teatra – čiji su autori Branka Stojković i Olivera Viktorivić koje i tumače uloge, a u superviziju je uradila Mirjane Karanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari