Na otvaranju "Dan oslobođenja" 1

Dokumentarnim filmom „Dan oslobođenja“, reditelja Mortena Travika, u Novom Pazaru je počeo petodnevni filmski festival „Slobodna zona“.

Za pet večeri publika će videti pet filmskih ostvarenja, tri dokumentarna i dva igrana. Na repertoaru su još dokumentarni film „Čavela“, igrani filmovi „Ćambra“, „Crveni pas: pravi plavi“ i dokumentarac „500 godina“.

Dokumentarni film „Čavela“, u režiji Katrin Gund i Dareša Kji, prošle godine je na Slobodnoj zoni osvojio nagradu publike, a na Berlinalu zapamćen je po višeminutnim ovacijama posle prikazivanja. „Ćambra“, u režiji Jonasa Karpanjina, snimljen je u italijansko-francuskoj koprodukciji i na festivalu u Kanu osvojio je nagradu Europa Cinemas Label Award. Publika će imati priliku da odgleda i australijski igrani film „Crveni pas: pravi plavi“ reditelja Kriva Stendersa.

Festival „Slobodna zona“ završava se u petak prikazivanjem dokumentarnog filma „500 godina“ gvatemalske proizvodnje, u režiji Pamele Jejts. Festival organizuju novopazarska nevladine organizacija Urban-in i Kulturni centar. Direktor Urban-ina Sead Biberović kaže da će publika videti kvalitetne filmove koji su prikazani prošle godine na festivalu u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Novi Pazar se našao među 50 gradova u kojima se organizuje 12. turneja festivala „Slobodna zona“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari