Na početku 25. Nišvila - zaigranost sa Šekspirom 1Foto: Danas

U pozorištu se nešto desi ili se ne desi. U ovoj predstavi se desila neverovatna pozitivna energija čitave ekipe i naša zajednička zaigranost sa Šeksipirom. Zadovoljni smo, a na premijeri će nam faliti još samo malo sreće, rekao je Nikita Milivojević.

Milivojević je reditelj predstave “Kako Vam drago” Vilijema Šekspira, koja će sutra uveče otvoriti 25. Nišvil (Nišville), koji, kao “festival festivala”, posetiocima nudi i svoj pozorišni deo, “Nisville Jazz theater”.

Jubilarni Nišvil će trajati deset dana, od 2. do 11. avgusta, u Niškoj tvrđavi i drugim lokacijama u gradu, a u okviru festivala će između ostalog biti održano 117 koncerata, prikazano 106 filmova i izvedeno 16 pozorišnih predstava. Predstave iz Srbije, Norveške, Indonezije, Velike Britanije, Mađarske, Izraela, Makedonije i Nemačke igraće se, u okviru pozorišnog festivala koji nosi naziv “Tvrđava pobune i provokacija”, na više lokacija u ovom starom istorijskom zdanju i oko njega.

– Ova predstava je jedna uspešna avantura, što i nije tako često u našem osiromašenom pozorištu. Na sinoćnoj probi u Banovini, jednom divnom prostoru u kojem ćemo je igrati, uverio sam se da postoji neverovatno raspoloženje i zaigranost celog našeg tima. Reč je o divnim glumcima koji dolaze iz dva različita pozorišta, koje ja nisam znao, kao ni oni mene, što je uvek rizik. A svima nama je pri tom nad glavom stajao Šekspir- kazao je Milivojević, koji slovi za jednog od najznačajnijih reditelja koji se bavi teatarskom klasikom, a posebno Šekspirovim opusom.

Na konferenciji za novinare Milivojević je ocenio da je “most Kruševac- Niš- Nišvilodlično profunkcionisao”, podsećajući da je predstava urađena u koprodukciji Nišvila, Narodnog pozorišta iz Niša i Kruševačkog pozorišta, a da su je izneli glumci ova dva teatra. Upravnik Kruševačkog pozorišta Branislav Nedić i direktor Narodnog pozorišta u Nišu Spasoje Milovanović podsetili su da je ovo prva samostalna teatarska produkcija Nišvila i izrazili nadu da će je igrati na “Šekspir festivalima”, kojih ima na svim kontinentima.

Umetnička direktorka Maja Mitić je još kazala da je “Tvrđava pobune i provokacija” svojevrsni miks klasičnog i savremenog teatra, na kojem će osim Šekspirove predstave “Kako vam drago” publika moći da vidi još dve premijere. “Nisville Jazz theater” je drugi pozorišni festival u Nišu, uz regionalni “Teatar na raskršću”, koji je ove godine imao prvo izdanje, čime se ovaj grad “mapirao kao značajan pozorišni centar”.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević je dodao da će ovogodišnji festival, praktično, imati četiri svečana otvaranja. Osim večerašnjeg otvaranja pozorišnog festivala, u ponedeljak 5. avgusta biće otvoren filmski festival, “Nišville movie summit”. Dvodnevni program “Prijatelji Šabanu” počeće u utorak 6. avgusta, na River stejdžu, smeštenom na Nišavskom keju, pored spomenika Šabanu Bajramoviću. Zvanični program, koji se odvija na Earth and Sky stejdžu, biće otvoren u četvrtak 8. avgusta.

Organizatori su podsetili da će ove godine oko 1000 umetnika na 20 scena izvesti ukupno oko 300 različitih programa. Festival će imati do sada najači džez lajnap, pošto će nastupiti najveći broj dobitnika nagrada Grammy i džezera koji su u nekom trenutku bili u svetskih Top 5. Svi programi su besplatni, izuzev koncerata u zvaničnom programu na Earth and Sky stejdžu. Uprkos “bogatstvu ponude”, biće teško dostići prošlogodišnji rekord u posećenosti, kada je neki od segmenata festivala videlo oko 200.000 ljudi, rekli su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari