Na programu i nova drama Igora Vuka Torbice 1FOTO: Teodora Ćirić

Grad teatar je mjesto gdje se objedinjuju muzički, dramski, literarni i likovni program.

Ovogodišnja tema „Kad se pojavi mjesec“ izdvojena je iz segmenata Lorkinih „Krvavih svadbi“, što korespondira sa prostorom u kojem se odvija, a istovremeno odgovara na priču o klasičnom teatru – istakla je direktorka Javne ustanove „Grad teatar“, iz Budve, Milena Lubarda Marojević i najavila da će se Festival „Grad teatar“ odvijati u Starom gradu u Budvi, od 2. jula do 20. avgusta. Festival je po rečima direktorke koncipiran tako da se bavi klasikom u pozorištu danas.

Festival  „Grad teatar“ je kulturna manifestacija koja se odvija tokom ljetnjih meseci u Budvi, pod pokroviteljstvom Opštine Budva. Od samog osnivanja, krajem osamdesetih godina, festival održava mediteranski duh Starog grada i svaki od njegovih trgova i pjaceta pretvara u scenu na otvorenom.

Direktorka je najavila pozorišnu produkciju za ovo leto, koju čini interpretacija iz drame „Krvava svadba“ Federika Garsije Lorke, po čijem tekstu je reditelj Igor Vuk Torbica režirao predstavu.

– Predstava će biti premijerno izvedena na festivalu, u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada. Ansambl će biti podeljen. Polovinu glumačke ekipe činiće glumci iz Novog Sada, a druga polovina iz našeg glumačkog ansambla, glumci iz Crne Gore – ističe Marojević.

Ona je naglasila da je Grad teatar formiran kao festival ambijentalnog karaktera, sa prirodnim prostorom i mogućnošću da pod otvorenim nebom prikaže, tokom leta, što veći broj kvalitetnih programa. Obično to budu programi iz regiona.

– Prometejev put, predstava Dorćol platza iz Beograda, bila je veoma značajna za naš festival, zato je izvedena prošle godine, na nama interesantan način, jer pogoduje izvođenju na otvorenom, publika se kreće, predstava je vrlo interaktivna a opet govori o savremenom trenutku. Predstava je kao i u Beogradu, i kod nas izazvala značajne reakcije publike i jako se dobro uklopila u priču o aktuelnostima, izgovorenim umetničkim jezikom – kaže Marojević.

Festival Grad teatar je neizostavni deo turističke atrakcije, potpuno besplatan za posetioce, a svake godine ga poseti oko 15.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari