Na promociji u Kraljevu ponovo Đuro Šušnjić 1Foto: Južne vesti

Predstavljanje knjige sociologa Đokice Jovanovića “Prilagođavanje. Srbija i moderna: od strepnje do sumnje”, biće organizovano sutra u Kraljevu, u Narodnoj biblioteci “Stefan Prvovenčani”, sa početkom od 19 časova.

Ovu značajnu knjigu izdali su Dan Graf i Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Na promociji će osim Jovanovića, inače profesora na Filozofskom fakultetu u Beogradu, govoriti i sociolog i filozof Đuro Šušnjić, koji je i penzionisani profesor na istom fakultetu, a koji je već govorio na promociji u Beogradu, kao i antropolog Nada Sekulić, takođe profesorka na tom fakultetu. O knjizi će govoriti i teolog iz Niša Ivica Živković i filozof Vladimir Marović , inače gimnazijski profesor iz Kraljeva. Predstavljanje ovog, drugog proširenog i dopunjenog izdanja, bilo je, osim u Beogradu, organizovano i u Nišu.

Jovanović u knjizi promišlja o čitavom nizu društvenih tema, posmatranih u evropskom kontekstu. Među njima su i pitanja zašto Srbija teško prihvata modernizaciju, zašto ne poštuje svoje reformatore, zašto je nacionalizam zavodljiv, ima li u Srbiji rasizma, da li je Memorandum SANU zapravo tužbalica, kako su radnici postali narod, da li danas u Srbiji ima levice i je li ona uopšte moguća… Mesto u ovoj sveobuhvatnoj knjizi koja „posmatra“ poslednja dva veka srpske istorije našle su i „pojave savremenog doba“- kosovska kriza, rat, pljačka ili prekarijat.

„Prilagodjavanje“ je, inače, 2013. godine dobilo nagradu Srpskog sociološkog društva „Vojin Milić“za najbolju knjigu domaćeg autora u oblasti sociologije u Srbiji 2012.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari