Nadležni u Nišu tvrde da je protiv direktora Nišvila pokrenut predistražni postupak, Blagojević negira 1Nišvil: Foto Zoran Ćirić

Direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević negirao je da se pred Višim javnim tužilaštvom u Nišu protiv njega vodi bilo kakav postupak zbog toga što festival navodno nije opravdao više od šest miliona dinara dobijenih iz budžeta.

Na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i šefa niške budžetske inspekcije Aleksandra Pavlovića prethodno je rečeno je Grad zbog ovog neopravdanog iznosa pokrenuo upravni postupak u kojem zahteva njegov povraćaj, a da je celokupna dokumentacija, koju je sačinila gradska budžetska inspekcija, predata VJT “koje je protiv Blagojevića pokrenulo predistražni postupak”.

“Kada su iz Grada krenule ‘rekla- kazala’ glasine da se zbog ovog iznosa protiv mene vodi predkrivični postupak pred VJT- Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije, zatražio sam i dobio potvrdu VJT da se protiv mene ne vodi krivični postupak. Neka oni sada dostave istu takvu potvrdu da se navodno vodi nekakav predistražni postupak. Na stranu što oni ne smeju javno da iznose informacije ove vrste, jer ne pokreću oni eventualni predistražni postupak, već tužilaštvo. Reč je o nepoznavanju zakonskih propisa i osveti ne samo zato što smo najavili selidbu Nišvila iz Niša, već i zato što smo pokrenuli postupak protiv budžetske inspekcije povodom njenog nalaza, koji ćemo, uveren sam, dobiti”, rekao je Blagojević za Danas.

Nadležni u Nišu tvrde da je protiv direktora Nišvila pokrenut predistražni postupak, Blagojević negira 2
Ivan Blagojević: Foto BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DS)

Šef budžetske inspekcije Pavlović predhodno je kazao da je ustanovljeno da je više od šest miliona dinara “isplaćeno izvođačima iako oni nisu nastupali na Nišvilu ili im je nastup već bio plaćen”.

On je kazao da su utvrđene i druge nepravilnosti, među kojima je i isplata uvećanih zarada zaposlenima, koji su imali i ugovore o radu i ugovore o autorskim honorarima, te plaćanje advokatskih usluga novcem Grada, iako je to bila obaveza udruženja “Nišvil fondacija”.

Blagojević je pred ovogodišnji Nišvil kazao da se festival u ovakvoj formi sledeće godine sigurno seli u neki evropski grad, koji će finansijski omogućiti da ovaj brend ostane u Top deset evropskih džez festivala, gde ga je još 2016. svrstao britanski Gardijan.

Razlozi za eventualnu selidbu su višegodišnja finansijska nebriga države, te u poslednje vreme i smanjena podrška „rodnog“ grada, koji je do sada ključno doprinosio njegovom rastu.

Nadležni u Nišu tvrde da je protiv direktora Nišvila pokrenut predistražni postupak, Blagojević negira 3
Dragana Sotirovski: Foto FoNet Kostadin Kamenov

Konkretan sukob gradske budžetske inspekcije i Nišvila počeo je u julu prošle godine, kada je budžetska inspekcija započela kontrolu finansijskog poslovanja Nišvila u 2020. i 2021. godini, te konstatovala da festival nije opravdao 877.421 dinara iz pretprošle i 5.515.113 miliona iz prošle godine.

Za budžetsku inspekciju je bilo posebno sporno plaćanje nastupa Džipsi kingsa 2021. iz gradskih budžetskih sredstava, jer, kako je navela, na Savetu festivala nisu prvovremeno usvojene izmene u programu.

Nišvil je  odbio da vrati ovaj novac, a protiv rešenja budžetske inspekcije je podneo tužbu, na šta je ona reagovala prekršajnom prijavom protiv Blagojevića i pokušajem pokretanja krivičnog postupka kod Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije.

Sotirovski: Grad svesrdno pomaže svoje festivale, Nišvil posebno

Gradonačelnica Niša Sotirovski negirala je sve lošiji odnos Grada prema Nišvilu, dodajući da Grad “svesrdno pomaže svoje festivale, Nišvil posebno”.

„Za poslednjih 18 godina Nišvil je dobio iz budžeta 289 miliona dinara ili 2,45 miliona evra, ne računajući indirektnu pomoć. Između ostalog, dobijaju bestplatno 10.000 kvadrata u Tvrdjavi, a to je za četiri dana korišćenja 4,8 miliona dinara“, izjavila je Sotirovski. 

Prema njenim rečima, Nišvil dobija mnogo više para od ostalih festivala, a čak i 2020. godie, kada se zbog korone održavao u onlajn formi, dobio je 24 miliona dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari