Nadrealna drama sa elementima trilera snima se i u Pirotu 1Foto: Z.P.

Pod rediteljskom palicom Miroslava Lekića u ambijentu srednjevekovne tvrđave Momčilov grad u Pirotu ovih dana snimaju se kadrovi TV serije “Beležnica“, u režiji Miroslava Lekića. Posle prostora tvrđave koja se opet pretvara u svojevrsni filmski studo, ekipa ove serije će snimati i u staroplaninskim selima Topli Do, Temska i kamenom selu Gostuša.

TV serija “Beležnica“ snima se u produkciji “Košutnjak filma“ u saradnji sa RTS-om. Zasnovana je na romanu Ratka Dmitrovića ,,Beležnica profesora Miškovića,, i prati radnju romana koji je prema žanru kombinacija fantastike i trilera.U glumačkoj ekipi su Momčilo  Otašević,  Milena Radulović, Miloš Samolov, Anica Dobra, Svetozar Cvetković i mnogi drugi glumci.

Na setu u ambijentu tvrđave zatekli smo dvoje mladih glumaca Momčila Otaševića i Milenu Radulović.

Glavnu ulogu novinara Boška Stevanovića tumači Momčilo Otašević. Kaže da su prvi utisci boravka u Pirotu sjajni i da je gostoprimstvo u ovom gradu na visokom nivou. Govoreći o svom glumačkom zadatku kaže da igra novinara koji je na početku serije dobio jedan zadatak koji mu se čini da je dobio po kazni.

Nadrealna drama sa elementima trilera snima se i u Pirotu 2
Foto: Z.P.

–  Dobio je zadatak da se bavi zaostavštinom profesora Miškovića i to mu se čini kao težak i dosadan posao, ali kako krene da istražije i da vidi o čemu je on  pisao, tako krenu da se događaju čudne stvari i to njega uvlači sve dublje. Žanrovski ovo je nadrealna drama sa elementima trilera. Ova serija je drugačija od uloga koje sam igrao do sada. Imao sam do sada sreće da mene pronalaze glavne uloge. Nekada sam bio u fazonu da sam tražim da igram neku manju ulogu. Dobio sam češće glavne uloge i drago mi je zbog toga. Pre tri meseca sam završio seriju u kojoj sam igrao takođe glavnu ulogu. To sve prija jer volim svoj posao. Ovo je možda i najveća uloga od svih koje sam imao do sada. Uživam i super mi je  tokom snimanja serije. Sa rediteljem Lekićem je saradnja fenomenalna. Kao dete sam gledao njegove filmove “Bolje od bekstva“ , Lavirint“ i “Nož“  i Žarka Lauševića koji je radio sa njim. Kad sam dobio poziv od njega znao sam da ću ovo sigurno da radim. Saradnja je  fenomenalna, bolja nego što sam zamišljao. Kad je neko iskusan , kad se lepo i radi bez tenzija, onda nema treme, jer je svi trude da uradimo što bolje. Kad radite sa rediteljem koji ima autoritet i iskustvo, onda je takav rad pesma- kaže Otašević, dodajući da se serija snima u vreme pandemije ali da se svi trude da poštuju mere zaštite.

Nadrealna drama sa elementima trilera snima se i u Pirotu 3
Foto: Z.P.

Devojku Boška Stevanovića Jelenu tumači Milena Radulović. Dopala joj se lokacija pirotske Tvrđave u kojoj snimaju pojedine scene.

-Lokacija na kojoj snimamo izgleda super. Posle Valjeva, Kraljeva i Kladova, snimamo i u Pirotu i pri kraju smo snimanja. Najlepše tokom snimanja je što smo bili na predivnim lokacijama u Srbiji za koje ne bi ni znala da postoje. Videće sve to gledaoci kakva bogatstva ima Srbija. Igram devojku glavnog junaka Boška Stevanović. Ona je jedna vrlo ambiciozna, odgovorna i zrela, racionalna osoba, koja ne može da poveruje u sve fantastične stvari jer njen način razmišljanja ne dopušta da tako nešto može da postoji. Ona se sve vreme opire i koči Boška na tom putu kojim je krenuo a to jer put fantastike.  Ova serija je zamišljena da bude neka misterija, što kod nas još nije rađeno. Ako u tome uspemo, imaćemo prvu seriju nešto drugačijeg žanra. Sa Lekićem radim drugi put. Radili smo seriju “Državni službenik“, sada je druga sezona. On je čovek sa divnim manirima i neko ko je otvoren za bilo koju vrstu naših glumačkih ideja. Uvek nam u tome izlazi u susret , pušta nas da prilagodimo stvari i čak da unosimo neke radikalne promene. Prihvatio je sa radošću neke moje silne ideje- kaže Radulovićeva.

Ova serija se snima u Kladovu, Kraljevu, Valjevu,  u Pirotu i Beogradu.

Pirot filmski grad

Osim serije u Momčilovom gradu i Muzeju Ponišavlja snimaće se  i deo dokumentarnog filma o duhovnicima i svetiteljima u saradnji sa manastirom Uspenja Presvete Bogorodice u Sukovu kraj Pirota kao i dokumentarni film o pirotskom ćilimu. Vrata filmskim stvaraocima grad Pirot otvorio je 2015.godine.   Pirotska tvrđava, istorijski spomenik i obeležje Pirota, i pre četrdesetak godina bila je atraktivna za snimanje. U ambijentu Tvrđave davne 1989.godine snimani su kadrovi filma “Boj na Kosovu“, u režiji Zdravka Šorte . U Muzeju Ponišavlja snimane su sekvence legendarne TV serije “Vuk Karadžić“ . Zdravko Šotra vratio se u Pirot za snimanje “Zone Zamfirove “ i Ivkova Slave“ u abijentu Muzeja a nekoliko godina kasnije Jug Radivojević snima  nastavak “Zone“ takođe u Muzeju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.