Nagrada Aleksandru Arsenijeviću 1

U spomen na znamenitog književnika i naučnika dr Lazu Lazarevića u Šapcu su održani 41. susreti lekara „Lazini dani“, a Aleksandru M. Arsenijeviću, književniku iz Beograda, dodeljena je i nagrada za najbolju srpsku pripovetku.

Kulturni centar Šabac već 25 godina dodeljuje književnu nagradu „Laza Lazarević“ za najbolju neobjavljenu pripovetku na srpskom jeziku. Ove godine na konkurs su prispele 134 priče. Književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov, kao član žirija, ukazao je da uprkos romanocentričnosti i dominacije romana priča i pričanje je u osnovi književnosti. A u pripoveci se pokazuje kvalitet pripovedača, dar i veština da se u kratkoj formi iskaže smisao i poruka koju umetnost nosi. Aleksandar M. Arsenijević je održao prigodnu besedu Lazi Lazareviću u čast napominjući da je on rodonačelnik moderne srpske psihološke pripovetke. Kulturni centar objavio je do sada pet zbirki nagrađenih pripovedaka, što je retkost u današnjem izdavaštvu Šapca.

Podružnica Srpskog lekarskog društva u Šapcu već 41 godinu organizuje „Lazine dane“ gde se prezentuju savremeni oblici u zdravstvu i mladi lekari primaju u strukovnu organizaciju. Na stotu godišnjicu od smrti Laze Lazarević otkriven je spomenik Lazi Lazareviću, a tom svečanom činu, 1991. godine, tada su prisustvovali tadašnji predsednik SRJ Dobrica Ćosić, vladika šabački Lavrentije kao i vladika sremski Vasilije. U svom kratkom životu Laza Lazarević bio je pionir u nekolikim medicinskim oblastima i objavio čak 77 stručna i naučna rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari