Nagrada “Jovan Ćirilov” umetnici Fiji Menar 1Foto: JK media

Ovogodišnje, dvostruko izdanje upravo završenog Bitefa, koje je još jednom potvrdilo reputaciju ovog festivala kao jednog od najvažnijih i najuglednijih na evropskoj kulturnoj i teatarskoj sceni, obeleženo je dodelom plaketa njegovim medijskim prijateljima i sponzorima.

Na ovom događaju večeras je organizovana i dodela Specijalne nagrade „Jovan Ćirilov“, koja je na 53. Bitefu 2019. pripala slavnoj francuskoj konceptualnoj umetnici Fiji Menar za predstavu “Nemoralne priče: 1. deo – Kuća majka umetnici”.

Uručenje ove prestižne nagrade za izuzetan doprinos teatarskoj umetnosti nije bilo moguće realizovati u prvobitno predviđenom terminu zbog situacije izazvane pandemijom, ali je Fija Menar došla u Beograd po završetku ovogodišnjeg Bitefa.

Nagradu “Jovan Ćirilov” uručili su joj umetnički direktor festivala Ivan Medenica i članica žirija 53. Bitefa Olga Dimitrijević, koja je tom prilikom istakla kako Fija Menar u svom delu simbolički objedinjuje boginju Atinu kao koren zapadne civilizacije, i ikonografiju naučno fantastičnih filmova kao definišuću estetiku savremene kulture.

– U momentu kada osećamo da je došao kraj jednog sveta, ali ne znamo šta novo dolazi, Fija Menar nas tera da mislimo o svom mestu u tom svetu – istakla je Dimitrijević.

Primajući nagradu, Fija Menar je izjavila da joj je velika čast da se ponovo nađe u društvu ljudi koji stvaraju neverovatan kulturni događaj kao što je Bitef, kao i da bude među francuskim umetnicima koji su u poziciji da prikazuju svoju umetnost u ovom delu Evrope.

– Delim emociju sa svima koji su prisutni na ovom uručenju nagrade, a ona je najbliža osećaju povratka u prošlost, jer je moja predstava izvedena na Bitefu pre pandemije. U međuvremenu, u novoj situaciji, u kojoj mislimo da nam nedostaje sloboda, važno je da razmatramo nove mogućnosti za pravljenje pozorišta i da, u novom stanju u kome se čovečanstvo nalazi, ne budemo tužni – istakla je Fija Menar.

Dodeli nagrade “Jovan Ćirilov” prisustvovali su direktor Francuskog Instituta Stanislas Pjere, ataše za kulturu Francuskog instituta i Ambasade Francuske u Srbiji Katrin Fodri, Ambasador Nemačke Tomas Šib, kojima su kao prijateljima festivala uručene Plakete Bitefa.

Tradicionalne plakete dodeljene su i sponzorima i partnerima Bitefa (Grupa I&F,  Erste banka, Belmedic, Halo Creative Team, hotel Neveski, vinarija Temet, Domaće kiflice, Mezestoran Dvorište…), kao i medijskim prijateljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari