Dramsko ostvarenje „Fruitvale“ i dokumentarac „Blood Brothers“ dobitnici su glavnih nagrada na završenom Sandens festivalu, najvećoj smotri nezavisnog filma u SAD, na kojoj je jedno od specijalnih priznanja žirija, za umetničku viziju u kategoriji svetskog filma, pripalo i srpskom reditelju Srdanu Goluboviću za film „Krugovi“.

Golubovićev film je prikazan u okviru programa svetskog filma sa još 12 ostvarenja iz celog sveta. To je prvi put da se jedan film iz Srbije i regiona našao u takmičarskom programu Sandensa. „Krugovi“ prate tri paralelne priče koje se odvijaju u Beogradu, Nemačkoj i Trebinju, a glavni junaci, svedoci događaja iz prošlosti, donose odluke koje im menjaju živote.

Nagrada dramskog žirija, ali i publike, pripala je debitantskom delu 26-godišnjeg Rajana Kuglera „Fruitvale“, sa Oktavijom Speneser i Majklom B. Džordanom. Priča je bazirana na istinitom događaju iz novogodišnje večeri 2008. godine kada je policija ubila 22-godišnjeg Oskara Granta u Ouklendu, što je dovelo do protesta zbog brutalnosti „organa reda“.

„Ova nagrada ide u moj grad gde je Oskar Grant disao, spavao, voleo, zabavljao se i bio živ 22 godine“, rekao je reditelj primajući nagradu.

U dokumentarističkoj kategoriji „Blood Brothers“ je ostvarenje koje je protreslo žiri do srži. U filmu se prati Amerikanac koji odlazi u Afriku da bi radio sa decom iz sirotišta koje imaju HIV virus, i kroz njegov rad ona dobijaju svoj glas. „Za decu je to bilo ohrabrenje pošto oni umiru, a niko se više ni ne seća njihovog imena. Ispričati njihovu priču, tako da je svi vide, bilo je značajno“, kaže reditelj Stiv Huper.

U kategoriji svetskih ostvarenje, dobitnici nagrada su južnokorejska drama „Jiseul“ za najbolji dramski film, kambodžanski dokumentarac „A River Changes Course“, koji je osvojio nagradu žirija dok je specijalna nagrada publike pripala dokumentarcu „Pussy Riot: A Punk Prayer“ o članicama ruske pank grupe Pusi Rajot, osuđene na kaznu zatvora zbog izvođenja „pank molitve“ u pravoslavnoj crkvi.

Sandens festival je ovim izdanjem obeležio svoju 35-godišnjicu postajanja. Tokom deset dana Park Siti u Juti je mesto gde se okupljaju brojni značajni ljudi iz nezavisne filmske industrije, iz celog sveta. Poslednjih godina su pobednici ove smotre često osvajali glavne holivudske nagrade. Prošlogodišnji pobednik „Zveri južnih divljina“ nominovan je u četiri glavne kategorije za nagradu Oskar.

Domaća premijera na Festu

Film „Krugovi“ svoju evropsku premijeru imaće na Berlinskom festivalu 11. februara, dok će domaća publika moći da ga pogleda u okviru ovogodišnjeg Festa 23. februara. Inače, „Krugovi“ su maja 2010. dobili nagradu za najbolji projekat u kanskom „Ateljeu“. Scenario za film napisali su Srđan Koljević i Melina Pota Koljević, a glavne uloge igraju: Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Leon Lučev, Vuk Kostić, Hristina Popović, Nikola Rakočević, Boris Isaković i Marko Janketić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari