Nagrade najboljima, najava izgradnje novog Teatra “Bojan Stupica”, sećanje na velikane: Jugoslovensko dramsko pozorište obeležilo jubilarni, 75. rođendan 1Foto promo Jakov Simović/JDP

Tradicionalni kulturni događaj, kojim Jugoslovensko dramsko pozorište 3. aprila svečano obeležava svoj dan, upriličen je danas jubilarni, 75. put, koliko je proteklo od 1948. godine kada je dekretom Josipa Broza ustanovljena nova scena koja će u dugom nizu godina biti jedna od najavangardnijih na ovom prostoru, a ovaj važan datum ispraćen je ceremonijom dodele godišnjih nagrada za najbolja ostvarenja, sećanjem na velikane i lepom vešću o rekonstrukciji Teatra “Bojan Stupica”.

Kako je podsetila direktorka JDP Tamara Vučković Manojlović, Bojan Stupica je 1948. godine postavio temelje i kriterijume ovog pozorišta, zajedno s najvažnijim pozorišnim stvaraocima tog vremena, koji su vrlo brzo doveli ovu kuću na svetsku teatarsku scenu.

Nagrade najboljima, najava izgradnje novog Teatra “Bojan Stupica”, sećanje na velikane: Jugoslovensko dramsko pozorište obeležilo jubilarni, 75. rođendan 2

Foto promo Jakov Simović/JDP

– Jugoslovensko dramsko pozorište krčilo je i gradilo svoj put prolazeći kroz teške trenutke i izazovna vremena, ali čuvajući i poštujući vrednosti koje je ustanovio Bojan Stupica – rekla je Vučković, podsećajući da je Stupica izgradio i drugu scenu JDP, koja je otvorena 19. decembra 1969. godine, a 1970. godine, nakon njegove smrti, dobila je ime Teatar “Bojan Stupica”.

– Nažalost, kao što znamo, 2015. godine morali smo da zatvorimo teatar koji nosi njegovo ime iz bezbednostih razloga. Prošli smo veliki put sa administrativnim preprekama, dokumentacijom, pravima, ponekad stičući utisak da ih je nemoguće prevazići. Na ovom putu su nam mnogi pomagali, gradonačelnici, različiti sekreterijati, institucije, brojni pojedinci i sada im se zahvaljujem, jer danas mogu da objavim lepu vest da su poslednje pravno-imovinske prepreke rešene pre mesec dana, da je sve spremno za projektovanje, i planiramo da izgradnju novog Teatra “Bojan Stupica” započnemo iduće godine – istakla je direktorka.

Vučković je podsetila i na velikane ove kuće koji su preminuli u proteklih godinu dana – na glumca Branka Cvejića, nekadašnjeg dugogodišnjeg upravnika JDP, reditelja Dejana MIjača, glumce Snežanu Nikšić, Branku Veselinović, Tanasija Uzunovića, Bojana Lazarova, Vanju Janketića, Vesnu Latinger, akademika i pisca Dragoslava Mihailovića, nekadašnjeg predsednika Upravnog odbora JDP.

Ceremonija dodele priznanja započela je rediteljskim dostignućima – Godišnja nagrada za režiju uručena je rediteljima Vitu Tauferu za predstavu “Edip” prema Sofoklovoj tragediji, Egonu Savinu za “Razvojni put Bore šnajdera” Aleksandra Popovića, i Jagošu Markoviću za “Čudo u Šarganu” Ljubomira Simovića.

Zahvaljujući na nagradi, Egon Savin se takođe dotakao prošlog vremena, sećanja, i važnosti pozorišta:

– Beograđani pamte scenu “Bojan Stupica” zbog kafane koja je bila tu, a ja po prvoj režiji 1975. godine. Godinama nemamo tu scenu i izgleda kao da je svejedno, a nije. Potrebno je da Beograd ima i “Stupicu” i “Boška Buhu”, i još dvadeset – trideset pozorišta da bi mogao da se zove kulturnom metropolom – istakao je Savin.

Za Vita Taufera, kako je izjavio za Danas, Godišnja nagrada JDP ima poseban značaj:

– Sofoklov Edip“ je moja prva režija u Beogradu, i jako se radujem. Nagrade, naravno, nisu presudne, ali imaju važnost. Srećan sam što smo napravili predstavu koju publika voli, što se vidi po posećenosti, a to nam je i bio cilj. Premijera „Edipa“ u Ljubljani novembra prošle godine, u Slovenskom narodnom gledališču sjajno je protekla, kao i u Beogradu, a uskoro idemo u Zagreb, tako da ova predstava povezuje region, što je takođe bio jedan od naših ciljeva – izjavio je Taufer, jedan od najznačajnijih slovenačkih reditelja, koji je svojim ostvarenjima obeležio i nekadašnje jugoslovensko pozorište.

Za vrhunsku umetnost glume iskazanu u predstavama premijerno izvedenim na scenama JDP od 3. aprila 2022, Milan Marić dobio je čak tri priznanja – uloga Edipa donela mu je Godišnju nagradu, Nagradu za lepotu scenskog govora “dr Branivoj Đorđević” i Nagradu “Branka i Mlađa Veselinović” za najbolje glumačko ostvarenje na sceni JDP.

– Čestitam 75. rođendan i želim da se zahvalim čitavoj upravi koja se na vanredan način bori da bi ovo pozorište bilo ovakvo kakvo je, i vrlo sam srećan zbog nagrada predstavi “Edip”, jer smo je s velikom radošću radili, i sa puno nade, a posebno mi je drago što je meni ove godine deseta sezona na ovoj sceni – rekao je Marić.

Nagrade najboljima, najava izgradnje novog Teatra “Bojan Stupica”, sećanje na velikane: Jugoslovensko dramsko pozorište obeležilo jubilarni, 75. rođendan 3
Foto promo Jakov Simović/JDP

Za ulogu Jokaste u istoj predstavi nagrađena je Nataša Ninković, kao i mladi glumac Marko Radojević, koji u “Edipu” igra Pevača.
Trijumf predstave po Sofoklovom delu, u režiji Vita Taufera u produkciji između dva rođendana JDP, upotpunjuje i Nagrada “Nebojša Glogovac” za izuzetnu glumačku kreaciju mladog glumca, koja je dodeljena Joakimu Tasiću za ulogu Glasnika u “Edipu”.

Nagrade najboljima, najava izgradnje novog Teatra “Bojan Stupica”, sećanje na velikane: Jugoslovensko dramsko pozorište obeležilo jubilarni, 75. rođendan 4
Foto promo Jakov Simović/JDP

Godišnja nagrada pripala je i Aniti Mančić za ulogu Ikonije u “Čudu u Šarganu”, Sanji Marković za ulogu Cmilje u istoj predstavi, Nenadu Jezdiću za uloge Prosjaka, takođe u Simovićevom „Šarganu“, i Bore šnajdera u antologijskoj Popovićevoj drami.

Zahvaljujuć se na nagradi, Jezdić je dao i podršku Dečjem pozorištu “Boško Buha”.

– Ove nagrade su jedini znak da smo dostojni čuvari testamenta koji su nam ostavili pozorišni oci i majke pre sedamdeset pet godina. Želim svima nama sreću, kao i svim našim pozorištima, da budu obnovljena i stamena, i da ostanu na svojim starim mestima i adresama – istakao je Jezdić.

Nagrade najboljima, najava izgradnje novog Teatra “Bojan Stupica”, sećanje na velikane: Jugoslovensko dramsko pozorište obeležilo jubilarni, 75. rođendan 5
Foto promo Jakov Simović/JDP

Godišnja nagrada pripala je i Jovani Belović za ulogu Lavinije u Šekspirovom “Tit Androniku” u režiji Andraša Urbana, a priznanje su ponele i Sloboda Mićalović za lik One u predstavi “Vatre” u režiji Karme Portačeli, Milena Vasić za ulogu Fedre/Magdalene, i Nataša Tapušković za ulogu Sapfo/Terapeutkinje u istoj međunarodnoj koprodukciji JDP i Nacionalnog teatra iz Barselone.

Kolektivnu Godišnju nagradu JDP je dodelio glumačkom ansamblu predstave “Razvojni put Bore šnajdera”, u kome su, pored Nenada Jezdića i Irfan Mensur, Radovan Vujović, Tamara Dragičević, Branislav Lečić, Nebojša Milovanović, Milica Gojković, Branka Šelić, Lazar Đukić, Ognjen Nikola Radulović, Đorđe Pantović, Luka Lopičić, Katarina Rajković, Anđela Kuzmanović, Dunja Antić, Jana Rokić, Lana Vukašinović i Rade Stojiljković.

Za najbolju muziku nagrađena je kompozitorka Irena Popović (predstava “Tit Andronik”), za kostimografiju Lana Cvijanović (“Razvojni put Bore šnajdera”).

Godišnja nagrada za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja ove kuće dodeljena je dizajnerima svetla Jovanu Stankiću i Siniši Čupiću, glavnoj garderoberki Ljiljani Nedeljkovići, kreatorki scenske maske Gordani Jadžić i grafičkom dizajneru Adamu Rakičeviću.

Povodom Dana JDP zahvalnica za dugogodišnju saradnju i podršku dodeljena je Raiffeisen banci, kompaniji Movem Fashion (Boss), a JDP je najavio i da je pokrenuo mesečni e-magazin,  čiji će prvi broj biti dostupan na sajtu ovog pozorišta i društvenim mrežama od 4. aprila.

Glogi gleda na nas i nasmejano žmiri

– Čast je i privilegija biti laureat nagrade koja nosi ime Nebojše Glogovca, istakao je Joakim Tasić primajući priznanje ustanovljeno u čast glumačkog velikana koji je svojom umetnošću obeležio pozorište i kinematografiju ovog prostora, a preminuo je februara 2018. godine.

Prisećajući se legendarnog glumca, Tasić je opisao jedan njihov susret.

– Bilo je to u kafani „Manjež“. Bio sam sa prijateljem, a za stolom pored nas sedeo Glogovac. Ponela me je atmosfera i počeo sam da pevam, jako glasno. Drao sam se iz sveg glasa., a on je pogledao u mog prijatelja i rekao: „Menjaj ga“. Mene taj prijatelj, sva sreća, nije zamenio, ali sam se ja promenio. Prestao sam da se derem u kafanama, i mislim da su upravo te male promene vrlo važne za glumca. Veoma mi je drugo što imam priliku da se menjam u ovom pozorištu i što radim te male glumačke metamorfoze – rekao je Tasić, dodajući da je Glogovac i dalje sa nama.

– Glogi, dopustiću sebi da ga tako zovem, baš u ovom foajeu gleda na nas sa panoa iz predstave „Metamorfoze“. Mudro i nasmejano žmiri, i gleda na sve nas koji s ponosom nosimo ovu nagradu.

 

Nagrade najboljima, najava izgradnje novog Teatra “Bojan Stupica”, sećanje na velikane: Jugoslovensko dramsko pozorište obeležilo jubilarni, 75. rođendan 6

Foto promo Jakov Simović/JDP

Monografija o “Stupici”: „Teatar sa imenom i prezimenom“

Povodom jubileja, 75. rođendana, JDP je objavio monografiju “Teatar sa imenom i prezimenom”, koju je uredio kritičar Aleksandar Milosavljević.

– Nije JDP jedino pozorište koje je ustanovljeno dekretom, ali je jedino čiji je dekret potpisao Josip Broz Tito. Nije jedino koje je Bojan Stupica gradio i osmislio, ali je specifično zbog toga što je od početka zacrtao repertoarske stubove kojih se drži i danas. Ovakav repertoar može da se održava samo ukoliko postoji još jedna scena, i to ne pomoćna, već neka vrsta labaratorije. I ta labaratorija treba da služi za istraživanje novih tekstova, rediteljskih postupaka, prostor za stasavanje mladih glumaca. Bez te scene JDP gubi značajan motor koji pokreće teatar. Nije slučajno što su na toj sceni igrani komadi tada mladih pisaca, između ostalih, Milene Marković i Biljane Srbljanović, što su diplomske i neke od svojih prvih predstava tu radili reditelji koji su danas velika imena, i što je tu stasavala ne jedna nego mnoge generacije mladih glumaca. Nadam se da će se JDP konačno vratiti ta scena jer ko god bude na njoj stasavao radićete pod zaštitiom Bojana Stupice – istakao je Milosavljević.

Nagrade najboljima, najava izgradnje novog Teatra “Bojan Stupica”, sećanje na velikane: Jugoslovensko dramsko pozorište obeležilo jubilarni, 75. rođendan 7
Foto promo Jakov Simović/JDP

Branka Petrić, Rada Đuričin, Sonja Vukićević…

Tamara Vučković je podsetila i da se ove godine navršava 20 godina od kako je podignuta nova zgrada JDP, a među brojnim gostima juče su bili Rada Đuričin, Branka Petrić, Sonja Vukićević, Dimitrije Jovanović, Vojin Ćetković, Goran Šušljik, Božo Koprivica, Zoran Cvijanović…, kao i gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić, podsekretarka Gordana Goncić, Gorica Mojović, koja je kao članica Izvršnog odbora Grada Beograda zadužena za kulturu u to vreme, svojom izuzetnm borbom i zalaganjem najzaslužnija za podizanje novog pozorišnog zdanja, jednog od najlepših i najsavremenijih u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari