Najavljeni 59. Oktobarski salon, 31. Memorijal Nadežde Petrović i 15. Kondenz – festival savremenog plesa i performansa 1foto Đorđe Petković KCB

U Kulturnom centru Beograda zajednički su najavljene tri manifestacije od izuzetne važnosti za savremenu umetničku produkciju: 59. Oktobarski salon, 31. Memorijal Nadežde Petrović i 15. Kondenz festival savremenog plesa i performansa.

Siniša Ilić (koselektor ovogodišnjeg Memorijala sa Bojanom Đorđevim) predstavio je 31. Memorijal Nadežde Petrović, koji tradicionalno organizuje Umetnička galerija „Nadežda Petrović”, a koji se ove godine otvara 1. oktobra i trajaće do 21. novembra.

Izložba „Gestovi, znakovi života” predstaviće radove umetnika i grupa koji postavljaju pitanja u vezi sa egzistencijom i razmatraju svet i društveno-politički okvir kao mesto uzročno-posledičnih događaja koje gestovi otkrivaju i dekonstruišu.

U izboru Siniše Ilića i Bojana Đorđeva izlagaće 18 autora, propraćeni radovima Ivana Kožarića (1921—2020), Nadežde Petrović (1873—1915), kao zajedničkim radom učenika Gimnazije, Umetničke i Tehničke škole iz Čačka nastalih kao rezultat radionice koju će voditi umetnik Ben Kain.

Oktobarski salon (Beogradski bijenale), 59. po redu, biće otvoren 20. oktobra u više izlagačkih prostora i pratiće ga intenzivan program tokom prvih dana, ali i tokom celog trajanja manifestacije – do 4. decembra, odnosno sredine januara s obzirom da će se pojedini prostori otvarati sukcesivno.

Umetnička direktorka ovogodišnjeg izdanja Oktobarskog salona Zorana Đaković Minniti predočila je da: „Različite teme koje preispituju radovi umetnica, umetnika i drugih učesnika stavljaju akcenat na promišljanje o mogućim prostorima za bolji zajednički život. Izdvajaju se tri radna procesa na kojima je rađeno paralelno sa pripremama na izložbi: izložbena i programska celina ’umetnica/umetnik u fokusu’, rad na arhivi i otvaranje prostora za saradnje.”

U nizu galerijskih, javnih i medijskih prostora učestvovaće preko 50 umetnika uglavnom iz Srbije, ali i iz okolnih zemalja i inostranstva, koji su uvršteni u izložbu po pozivu.

Ovogodišnji 15. po redu Kondenz festival savremenog plesa i performansa obeležava moto Radikalna osetljivost (Radical Vulnerability), a odvijaće se u skladu sa koncepcijom koju su uobličile Ana Dubljević i Marijana Cvetković u saradnji sa umetnicima, a u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples.

Festival će predstaviti nove radove domaćih autora, biće platforma za razmenu sa regionalnim scenama, ali će dovesti i neke od najznačajnijih evropskih autora koje do sada publika nije mogla da vidi.

Pored toga, Kondenz je i platforma za razmenu sa njujorškom plesnom scenom, malo poznatom i retko predstavljenom kod nas.

Programi 15. Festivala savremenog plesa i performansa Kondenz trajaće između 23. oktobra i 1. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari