Dodelom nagrada najboljim mladim autorima, u Drvengradu na Mokroj gori, završen je Šesti međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“, koji je proteklih sedam dana okupio mlade i već afirmisane filmske stvaraoce.


Nagrada „Zlatno jaje“ dodeljena je Janu Čarlevskom iz Švajcarske za film „Mucava ljubav“. On je rekao da mu je bilo veliko zadovoljstvo što je bio okružen velikim fimskim umetnicima tokom festivala. Srebrno jaje je osvojio Rasmus Kloster Bro iz Danske za film „Barlvalo“, a Janiv Linton iz Izraela dobitnik je Bronzanog jajeta za ostvrenje „Tateh“.

Za nagrade se takmičilo 28 filmova čiji su autori iz Velike Britanije, Danske, Izraela, Koreje, Kube, Meksika, Nemačke, Perua, Poljske, Portugala, Singapura, Srbije, SAD, Filipina, Francuske, Holandije, Crne Gore i Švajcarske.

Pre svečanog zatvaranja, osnivač festivala Emir Kusturica uručio je „Nagaradu za buduće filmove“ mađarskom reditelju Peteru Gotaru, kao i digitalnu kopiju njegovog filma „Vreme je stalo“, koji je prikazan na „Kustendorfu“. Za Gotarov film Kusturica je rekao da je jedan od deset najboljih u svetskoj kinematografiji.

Inače, jutros je Emir Kusturica izveo preformans koji je nazavao „Peglanje međunarodnih odnosa“. Zbog jakog vetra, na jarbolu na ulazu u Drvengrad, umrsile su se zastave država iz kojih su autori učesnici festivala, pa je on seo u kašiku bagera, koji ga je podigao, a potom razmrsio zastave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari