Najnoviji roman Kristiana Novaka „Slučaj vlastite pogibelji” pred beogradskom publikom 1Foto: Promo KC Grad

Nova sezona programa Booking Balkan nastavlja se u sredu, 27. marta sa početkom u 19h u Kulturnom centru GRAD gostovanjem hrvatskog pisca Kristiana Novaka, a povod je predstavljanje Novakovog najnovijeg romana „Slučaj vlastite pogibelji“ objavljenog u izdanju Književne radionice Rašić.

“Kao i u slavnoj Antigoni – koja je neka vrsta podteksta novog romana Kristiana Novaka – i u Slučaju vlastite pogibelji usamljeni i nemoćni pojedinac rastrzan između zakona i morala, pravde i nepravde, žrtve i silnika, kazne i krivice, javnog i privatnog, muškog i ženskog, vrednosti i principa, ideala i želja, slobode i građanske neposlušnosti, pokreće sukob u kome strada zbog svojih uverenja. Slučaj vlastite pogibelji je svojevrsna dokudrama kojoj je cilj demaskiranje korumpiranog policijskog i obrazovnog sistema. Hrabro, uverljivo, filmično, duhovito, potresno, dijaloški i jezički briljantno napisan roman o neuralgi­čnim tačkama savremenog društva čiji je karakter najistinitije opisan u crnoj hronici”, kaže o knjizi Srđan V. Tešin.

“Roman Slučaj vlastite pogibelji Kristiana Novaka ispripo­vijedan je kao pletenica, od poglavlja u kojima se naizmjence smjenjuju glas profesorice i scenarij koji prati događaje i akcije koje se roje oko braće policajaca, i vodi nas kroz slojeve sistema u srce društva i likova. Pitanja korupcije, lojalnosti, pojedinca nasuprot sistema, zakona i morala, ljubavi i slobode… iskrsavaju antiknom snagom u nuklearnom dobu, našem dobu, svuda oko nas i pozivaju na građansku hrabrost i rizik”, rekao je o novom Novakovom romanu Kruno Lokotar.

Kristian Novak (Baden-Baden, 1979) detinjstvo je proveo u Sv. Martinu na Muri. Gimnaziju je pohađao u Čakovcu, diplomirao kroatistiku i germanistiku, te doktorirao na Postdiplomskim studijama lingvistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Najnoviji roman Kristiana Novaka „Slučaj vlastite pogibelji” pred beogradskom publikom 2
Foto: Književna radionica Rašić

Šest godina radio je kao asistent na Odseku za germanistiku istog fakulteta, nakon toga je devet godina predavao na Odseku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci, a od 2021. vanredni je profesor na zagrebačkoj germanistici. Bavi se istraživanjima na području istorijske sociolingivistike, analize diskursa i jezičke biografistike.

Od 1998. do 2009. godine bio je standardni reprezentativac Republike Hrvatske u karateu; osvajač je niza medalja na evropskim i svetskim prvenstvima.

Objavio je romane Obješeni (2005), Črna mati zemla (2013), Ciganin, ali najljepši (2016) i Slučaj vlastite pogibelji (2023). Dobitnik je nagrade tportala za roman godine 2014. i 2017. godine.

Razgovor će moderirati pisac Vladan Krečković, koji je svoj prvi roman Aleksa ili kroz snegove i sirene objavio 2018. godine, a 2020. i svoju prvu zbirku pesama Pariz, Teksas za koju je nagrađen evropskom nagradom za debitantsku zbirku pesama Mostovi Struge, u okviru festivala Struške večeri poezije.

Prošle godine je objavio drugi roman – Večeras padaš sam, koji se našao u najužem izboru za nagradu Zlatni suncokret.

Roman “Slučaj vlastite pogibelji” će biti dostupan za kupovinu po promotivnoj ceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari