Narodna biblioteka Srbije obeležila 189. rođendan 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Narodna biblioteka Srbije obeležila je dan te institucije, odnosno 189. rođendan i tom prilikom svečano je dodeljena nacionalna nagrada iz oblasti bibliotekarstva „Janko Šafarik“, Gordani Đilas, zaposlenoj u biblioteci Matice Srpske.

„Treba se boriti za ideju zajednice“, vim rečima se zahvalila ovogodišnja dobitnica nagrade „Janko Šafarik“.

V. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo istakao je značaj ustanove kojom rukovodi i govoreći o značaju Narodne biblioteke dodao da je ona „najvažnija kulturna ustanova u zemlji“.

On je podsetio prisutne na značaj Narodne biblioteke koju je zauzela nakon obnavljanja na dan bombardovanja  6. aprila 1973. godine.

„Neko je rekao za Novosadski most, koji je uništen, da taj most kada bude izgrađen neće biti most nego spomenik mostu,  te bi u izvesnom smislu Narodna biblioteka mogla biti spomenik biblioteci i bibliotekarstvu“.

Pištalo je izrazio nadu da će biblioteka i dalje biti mesto za okupljanje ljudi koji vole knjigu.

Prisutnima se obratila ministarka kulture i informisanja Maja Gojković koja je tom prilikom izjavila:

„Nema puno naroda i država kojima je pisana reč toliko značajna za osptanak kao što je to slučaj kod nas ovde našom Narodnoj biblioteci, gde su čuvaju neprocenjivi rukopisi nacionalne i kulturne baštine“.

Ministarka Gojković je dodala da i ako živimo u vremenu u kojem se često čuje „da ono nije vreme knjige, i da živimo  u doba nepovoljnoj za književnost“ ipak, ona dodaje,  nekako smo uspeli da dođemo do suštine u kojoj dolazimo do činjenice da knjige i pisana reč itekako imaju svoje poštovaoce.

„Poseta sajmova knjiga u našoj zemlji u konstantnom je porastu i to je svojevrsni fonemen“, mišljenja je Gojković.

Predsednik ovogodišnjeg žirija dr Dejan Vukićević, nagradu obrazložio sa zapitanošću „čemu pesnici u ovom oskudnom vremenu ?“, i nastavio da je ovogodišnja dobitnica nagrade primer pesnikinje koja je nužno potrebna.

„Bibliografija koleginice Đilas čini impozantan broj od 862 jedinice. Razmislite o trudu koji stoji iza iza ovog broja. Brojne nagrade svedoče o kvalitetu njenog rada.“ On je posebno istakao njen urednički rad u časopisima i konferencijama.

Narodna biblioteka Srbije obeležila 189. rođendan 2
Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Nadradu „Janko Šafarik“ svečano je uručio v.d upravnika Vladimir Pištalo.

Laureatkinja se obratila rečima da još je čast što „služi knjizi“ i istakla  ideju da je potrebno „boriti se za ideju zajednice“.

Ona je dodala da je „služenjem knjizi“ , dajući mnogo više za sebe dobijala.

„Vest o nagradi sam primila sa nekom vrstom pomešanih osećanja. U isto vreme su se javile radost i stid. Ja duboko verujem da sam nagradjenja za decenijski istrajan rad. Zaštiti se bibliotekarstvom i znati da je tačna informacija samo istina koja ima samo jedno lice“, kazala je Đilasova.

Istaknuti poslenik kulture Vladan Matijević svečano je „darovao svoju reč“, u kojoj je istakao značaj pisane reči u današnjem vremenu. On je između ostaloga dodao:

„Uteškim vremenima moramo misliti na neke srećne trenutke i bolje dane“.

Matijević je povodom današnjeg obraćanja napisao tekst „Osman“, inspirisan sporednim junakom Andrićeve pripovetke „Omer paša Latas“.

Ovgodišnji dođajaj je uveličao gudački kvartet „Larimar“, koji je modernim izvedbama popularne muzike zabavio okupljene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari