Narodni muzej 10. maja obeležava 176. godišnjicu od osnivanja 1Foto: Stanislav Milojković

Narodni muzej u Beogradu 10. maja obeležava 176. godinjicu od osnivanja, a zbog pandemije korona virusa za posetioce sajta je priredio virtuenu izložbu Trebenište.

Taj istraživački projekat predstavalja objedinjene arheološke nalaze iz nekropole Trebenište, kod Ohridskog jezera, koje čuvaju Arhelološki muzej u Sofiji, Arheološki muzej Republike Severne Makedonije, Muzej u Ohridu i Narodni muzej u Beogradu, kao i istraživanja stručnjaka iz sve tri države. Izložba će biti pristupačna od 10. maja u 12. časova na veb sajtu Narodnog muzeja.

Pored virtuelne mogućnosti obilaska eksponata sa Trebeništa, posetiocima su pripremljene i virtuelne izložbe slika Vlaha Bukovca iz kolekcije Narodnog muzeja, kao i Slike Balkana Paje Jovanovića.

Najstariji državni muzej osnovan je ukazom ministra prosvete Jovana Sterije Popovića.

Muzej je osnovan bez inicijalne kolekcije, već samo apelom institucijama i pojednicima da se otpočne sa prikupljanjem starina za „muzeum serbski“.

Posle godina trajanja i razvoja, danas Narodni muzej u Beogradu čuva i dokumentuje više od 450.000 muzejskih predmeta, koji čine sponu sadašnjosti sa kulturama i umetnošću iz prošlosti, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari