Narodni muzej daje preko dva miliona dinara za usluge obezbeđenja arheološkog nalazišta “Medijana” 1Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Za usluge naoružanog obezbeđenja koje će svakog dana od 20 do 8 sati ujutru, uključujući i državne i verske praznike, provoditi na arheološkom nalazištu “Medijana”, niški Narodni muzej platiće 2.019.180 dinara, odnosno 2.423.016 dinara sa PDV, firmi „Sion Gard Doo“ iz Beograda, prenose danas Južne vesti.

Obezbeđivanje podrazumeva obilazak nalazišta, nadzor dva objekta, kao i monitoring u objektu na ulazu, kao i kulturno ponašanje prema posetiocima i zaposlenima.

Beogradska firma će godinu dana od trenutka potpisivanja ugovora voditi računa o 4,5 hektara sa pripadajućim objektima, dok će u smeni dugoj 12 sati moći da bude isključivo jedan radnik obezbeđenja, čija će satnica biti 461 dinar, odnosno 533,20 dinara sa PDV.

Usluge koje će radnici obezbeđenja pružati su pre svega, navedeno je na Portalu javnih nabavki, kontrola građana prilikom ulaska u objekte arheološkog nalazišta “Medijana” u vreme obezbeđenja, kao i obilazak i kontrola objekata i instalacija.

Radnici obezbeđenja moraće da preduzimaju preventivne mere zaštite od požara i sprovođenje svih potrebnih mera preventivne protivpožarne zaštite.

Gašenje požara, obaveštavanje javnih službi i preduzimanje drugih mera otkalanjanja posledica požara u skladu sa procedurom, biće još neka od zaduženja.

Građane koji nemaju ovlašćen pristup objektima moraće da spreče, ali i da snose odgovornost i nadoknadu štete do dođe preduzimanjem ili nepreduzimanjem radnje.

Cilj ugovorenih usluga podrazumeva kontinuiranu aktivnost zaštite materijalnih dobara, čuvanje poslovnih i bezbedonosnih informacija, kao i obavljanje drugih poslova iz domena bezbednosti po zahtevu Narodnog muzeja Niš.

U poglavlju ponašanja, Narodni muzej traži da radnici beogradskog obezbeđenja budu stručni, profesionalni, kulturni, nepristrasni, ljubazni prema strankama i zaposlenima u „Medijani“.

Tokom radnog vremena pripadnicima službe obezbeđenja nije dozvoljeno spavanje, gledanje TV, neovlašćeno korišćenje informatičke telekomunikacione i druge opreme i službenog inventara Muzeja, konzumiranje alkohola, primanje privatnih poseta, samoinicijativno napuštanje poslova i udaljavanje sa mesta koje obezbeđuju, fotografisanje i snimanje na prostoru arheološkog nalazišta kao i svako drugo neovlašćeno ili neopravdano činjenje ili nečinjenje kojima se ugrožava utvrđeni režim bezbednosti i kućni red Muzeja – piše u dokumentaciji.

Na kraju, navode da će firma Sion Gard Doo iz Beograda morati svojim radnicima da obezbedi jednoobrazna službena odela sa vidno istaknutim logoom i legitimacijom na kojoj će pisati ime i prezime radnika, a pozivajući se na Zakon o privatnom obezbeđenju ističu da će i svu ostalu neophodnu opremu za rad morati da obezbede sami.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari