Narodno pozorište od 31. oktobra 1Foto:Narodno pozoriste

Velika scena Narodnog pozorišta u Beogradu (NP) biće svečano otvorena u sredu, 31. oktobra, najavio je danas upravnik NP Dejan Savić, navodeći da su završeni radovi u okviru početne faze preuređenja i rekonstrukcije nacionalnog teatra.

Saopštenje prosleđeno medijima prenosimo u celini: „Sa ponosom obaveštavamo javnost da će Velika scena Narodnog pozorišta biti svečano otvorena 31. oktobra, jer sa nestrpljenjem želimo da otvorimo vrata za naše posetioce. U okviru početne faze rekonstrukcije, završeni su radovi na adaptaciji i popravci dela toaleta za publiku u holu partera Velike scene, kao i na toaletima i tuš kabinama koje svakodnevno koriste članovi ansambla Baleta. Već tri meseca intenzivno traje druga faza rekonstrukcije Narodnog pozorišta sa strane ulica Vasine, Dositejeve i Braće Jugović u okviru koje je, između ostalog, predviđeno da se sa fasade uklone svi detalji skloni padu i da se na mestima gde nedostaju delovi izvrši potpuna reparacija, restauracija i konzervacija. U trećoj fazi rekonstrukcije planira se nastavak radova u sledećoj godini, a prema planu i programu rada za 2019. godinu, po dobijanju saglasnost za planirani budžet. Kako je jubilarna, 150. godišnjica u toku, radujemo se realizaciji radova u zgradi pozorišta kako bi obezbedili bolje i sigurnije uslove za publiku i zaposlene, a takođe, učinili zgradu lepšom i sjajnijom čime bi naglasili značaj ovako velikog jubileja ne samo za nas, već i za kulturu uopšte, a za sve to su Ministarstvo kulture i informisanja i Republika Srbija odobrili značajna sredstva u cilju unapređenja zaštite kulturne baštine Republike Srbije“, navedeno je u saopštenju koje je potpisao upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić.

Beogradskom Narodnom pozorištu danas je, povodom 70 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Prištini, dodeljena Povelja 29. oktobar za dugogodišnji doprinos radu prištinskog teatra.

„Narodno pozorište u Prištini, sa privremenim sedištem u Gračanici, povodom 70 godina od osnivanja, dodelilo je Povelju Narodnom pozorištu u Beogradu za značajan i dugogodišnji doprinos radu i afirmaciji tog kosovsko-metohijskog teatra“, navedeno je u saopštenju. Direktor prištinkog teatra Predrag Radonjić Povelju 29. oktobra uručio je upravniku Narodnog pozorišta u Beogradu Dejanu Saviću, naglašavajući da je Narodno pozorište u „strateški partner, uzor i oslonac“ koji obezbeđuje prostore za pripremanje dela predstava i prostor za beogradske premijere. Ta podrška, rekao je Radonjić, veoma mnogo znači s obzirom na to da je taj teatar, kako je naglasio, praktično kuća bez svoje matične scene i zgrade“. „Iako se ona vodi da je u Gračanici, mi smo, zapravo, iz našeg matičnog grada, sa naše matične scene i zgrade u Prištini, proterani“, rekao je Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari