Naša nam štampa pokazuje put: Priča o delu Turbulator, knjizi koja mapira sito štamparski život 1foto Stanislav Milojković

Katalog Novog doba – festivala nesvrstanog stripa – knjiga Turbulator predstavljena je na štandu Francuske, na 66. Beogradskom sajmu knjiga.

Knjiga je izdata povodom 14. festivala nesvrstanog stripa, ali se delo ne bavi ni festivalom ni projektom Turbulator po kome je dobila naziv, već govori o sito štamparskom životu. Zato su se umetnice iz Matrijaršije – Milica Ivić, Žoana Markade-Mo, (Johanna Marcade-Mot) i Sofija Pašalić postarale da ne naprave još jednu sajamsku prezentaciju. One su uz verbalno vođenje kroz Turbulator priredile akciju u kojoj su umetnice Jovana Lutovac i Paloma Luz Diaz praktično demonstrirale proces sito štampanja, oslikavajući odevne predmete posetilaca Sajma knjiga. Na licu mesta su majice, duksevi, jakne štampane sa tri printa – dva umetnička rada i jednim starim partizanskim motivom „Naša nam štampa pokazuje put“.

Naša nam štampa pokazuje put: Priča o delu Turbulator, knjizi koja mapira sito štamparski život 2
foto Stanislav Milojković

U knjizi Turbulator predstavljen je život povezan sa sito štampom, a ilustracija na početku dela predstavlja vrstu sadržaja/vodiča kroz teme, kroz koje su i posetioci francuskog štanda dobili „turneju“.

– Pokušali smo da mapiramo naš sito štamparski život kroz neke određene teme. U centru tog života na čelu se nalazi „Sunčanje u mraku“, a od te teme smo krenuli jer proces izrade sito štampe zahteva da emulzija, koja se nanosi na sita, bude uglavnom u mraku. Trenutak kada se emulzija izlaže svetlosti je knjučni trenutak i tada se dobija površina koja treba da se štampa – pojasnila je Milica.

Druga komponenta njihovog sito štamparskog života je „Tehnohemija“, tako nazvana da aludira na hemikalije, kao što je fotosenzitivna emulzija, koja se nanosi na sita. Potom tema „Duhovi predaka“, koja ukazuje – objašnjavaju umetnice – da na situ ostaju „duhovi“ odnosno tragovi prošlih, izvedenih slika i delova slika, kao nečega što se nasleđuje svesno ili nesvesno, što putuje kroz slike koje okolo rastavljamo i ponovo sastavljamo – pojašnjavaju one.

Naša nam štampa pokazuje put: Priča o delu Turbulator, knjizi koja mapira sito štamparski život 3
foto Stanislav Milojković

Sledeća tema jeste „Šmrk soba“ vezana za vodu i načine pranja sita, što je nužan deo procesa sito štampe. U ovom delu Turbulatora sakupljene su dokumentarne fotografije pranja. Jedna od zanimljivijih fotografija zabeležena je u momentu pranja sita sa peračima ulica u Zemunu, u trenutku kada njihov perač nije radio.

– Žoana je zaustavila perače ulica i oni su nam oprali sito. Tu je i fotografija pranja sita u perionici automobila u kvartu, kao i pranje sita u đakuziju u jednoj galeriji u Podgorici. Sve te situacije se kolektivno nazivaju „Šmrk soba“ – objasnila je Milica, uvodeći priču o sito štamparskom životu u sledeću temu – „Pojam sukcije“.

Naša nam štampa pokazuje put: Priča o delu Turbulator, knjizi koja mapira sito štamparski život 4
foto Stanislav Milojković

– Mi sito vezujemo za „Pojam sukcije“. Da bi se štampalo u uslovima u radionici, štampa se na vakum stolu, sa papirom prilepljenim uza sto, pa se u svakodnevnim razgovorima (tokom rada) čuje – „je li ti dobra sukcija“, „pojačaj mi ovu sukciju“, „je l ti je dovoljno jako“, „ne valja mi sukcija“ – to je neka kinki tema koja se odnosi na jedan od nameštaja vezanih za sito, a koju smo mi eksploatisali u ovoj knjizi – kazala je Milica.

Ona je izdvojila i temu grešaka, koja je vrlo česta kada je proces ručne izrade štampe u pitanju. A akcenat je stavljen i na temu „Putevi svile“.

– Sito je zaista nekada bilo jedna svilena površina, a mi smo se u „Putevima svile“ bavili mapiranjem onih koji se bave sitom i štampom, u nekom nama poznatom horizontu – kazala je umetnica pojasnivši da se u tom delu Turbulatora nalaze korisni podaci o festivalima i sito štamparima na prostoru Evrope.

Naša nam štampa pokazuje put: Priča o delu Turbulator, knjizi koja mapira sito štamparski život 5
foto Stanislav Milojković

Potom je Sofija iz knjige izdvojila islustraciju porodice Turbulator, ukazavši da se ona najbliže tiče „Puteva svile“, jer su na njoj prikazani ljudi koji se bave sito štampom, sabrani u „Drvo života“, zvir učesnika ovogodišnjeg Novog Doba.

Žoana je pojasnila da su delovi unutar Turbulatora štampani u tehnici rizo štampe – procesa između fotokopije i sito štampe – prilikom koga se radi boja po boja, kao za sito štampu. Rizo štampu rade zajedno sa Novim obrtom iz Novog Sada, koji im je, kazala je Žoana, puno pomogao oko štampe sadržaja.

Naša nam štampa pokazuje put: Priča o delu Turbulator, knjizi koja mapira sito štamparski život 6
Foto: Rad/Turbulator – Sofija Pasalic

– Tiraž je 500 komada, omot smo štampali u situ, deo knjižnog bloka smo štampali u rizu kod nas, a štamparija je štampala sve što je u full color u offsetu. Delove rađene u tehnici rizo štampe odneli našem štamparu koji se mnogo mučio sa materijalima. On nije mogao da veruje koliko sve šeta levo desno, gore dole, ali je na kraju uspeo da sve to lepo poveže sa kanapom teget boje. No, u jednom momentu dobila sam poziv iz štamparije i pomislila – problem. A, u stvari, štampar me je zvao da me pita „koje boje hoćete kanap za povez“. Takvi pozivi mogu uvek! – ispričala je Žoana.

Inače, pored tehnika štampe i vizuenih materijala ova knjiga sadrži i puno tekstova štampanih na srpskom i engleskom, na temu sito života. U pitanju su pre poetski nego edukativni tekstovi, ali kako pojašnjavaju umetnice – oni su dobar uvid u to kako izgleda kada život vežete za sito.

– Život može da bude magičan i mi smo ga organizovali oko sito štampe. Čitanjem tekstova iz Turbulatora dobija se uvid u to – kazale su umetnice.

Knjiga, kao i evropski projekat Turbulator, podržana je od strane Kreativne Evrope, Francuskog Instituta i Ambasade Portugala u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari