Naša svetski priznata operska zvezda debituje kao rediteljka 1

Marijana Mijanović, svetski priznata operska zvezda, ovog vikenda imaće svojevrsni debi.

Umetnica koja je nastupala u glavnim ulogama velikih operskih kuća kao što su Bečka, Pariska i Ciriška opera, po prvi put će se predstaviti u ulozi reditelja, i to u Beogradu i Novom Sadu. Nova Beogradska opera će danas u novosadskoj Sinagogi, i u nedelju, 17. februara, u beogradskom Kolarcu, predstaviti baroknu operu „Acis i Galatea“ nemačko-engleskog kompozitora Georga Fridriha Hendla, i to u poluscenskom izvođenju – upravo onako kako je to i sam Hendl učinio na dvorcu vojvode od Čandosa 1718. godine.

Uoči svog rediteljskog debija, Marijana Mijanović je rekla: „Sa Novom beogradskom operom sarađujem još od njenog osnivanja kao umetnički savetnik i vokalni kouč. Prilika da se ovaj put okušam i u ulozi reditelja delovala mi je veoma interesantno, a tek tokom rada sa umetnicima uvidela sam koliko je proces režiranja i inspirativan.“

„Acis i Galatea“ bila je najčešće izvođeno scensko delo slavnog Hendla, koji je tokom prve polovine 18. veka bio priznat i kao najveći operski kompozitor Engleske. Opera se organizuje povodom 300 godina od njene premijere i obeležavanja 260 godina od smrti Georga Fridriha Hendla. Ove godine navršava se i pet godina od osnivanja Nove beogradske opere i ova premijera je, istovremeno, kruna u petogodišnjem radu ovog izuzetno kreativnog tima na produkciji i promociji muzičke umetnosti.

U operi će za ovu priliku nastupiti mlade zvezde baroka – tenor Leif Arun-Solen iz Švedske, sopran Beatriz de Susa iz Portugala, Danski tenor Matias Hedegard i naš već afirmisani bas-bariton Sreten Manojlović. Uz soliste, nastupiće barokni ansambl Nju triniti barok (New Trinity Baroque) na istorijskim instrumentima, pod dirigentskom upravom Predraga Goste. Scenografiju i kostime radi Tijana Trailović, a svetla Stefan Momirov.

Upitan zašto Sinagoga i Kolarac, dirigent Predrag Gosta je izjavio: „Ovaj put operu izvodimo na koncertnoj sceni, koja će biti transformisana u operski teatar. S obzirom da je i premijera pre tri veka bila na koncertnom podijumu, ono što želimo da predstavimo je rekonstrukcija ovog dela najbliža originalu.“

Početak oba koncerta je u 20 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari