Foto: FUS

Na taj način, oni na ovo podneblje donose kulturu i duh svojih sredina, da bi ih razmenjivali sa ovdašnjim ljubiteljima ulične umetnosti i drugim izvođačima. Festival poslednjih godina sebi zadaje još jedan zadatak – on skreće pažnju na samo “Podgrađe Petrovaradinske tvrđave”, i započinje dijalog sa institucijama, udruženjima i sugrađanima o važnosti i budućnosti “Gradića”. S tim u vezi “Festival uličnih svirača” izrodio je novu ideju, koncept, plan – Gradić fest. O ovome je za “Danas” govorila izvršna direktorka festivala, Natali Beljanski Popović.

„Gradić fest rodio se iz ideje da na jednom mestu okupimo naše prijatelje i saradnike iz oblasti muzike, filma, pozorišta i vizuelnih umetnosti, i u nama omiljenom prostoru “Podgrađa Petrovaradinske tvrđave” predstavimo lokalnu i regionalnu scenu. Tačka u kojoj smo se susreli je ubeđenje da zajedno lakše možemo da pokrećemo promene i menjamo stvarnost koja nas okružuje. Sama činjenica da smo se udružili oko zajedničkog cilja, a to je revitalizacija “Gradića”, je značajna, i rekla bih čak i da predstavlja jedan pravi vizionarski poduhvat – kaže ona na početku razgovora.

* Koliko se napredovalo u naporima da probudite Gradić, i koji su to problemi i planovi bitni u budućem periodu Podgrađa? Šta bi izmena Gradića značila za titulu Evropske prestonice kulture koju je poneo Novi Sad?

– Vizija o “Podgrađu” kao uzbudljivom umetničkom i turističkom kvartu i prirodnom nastavku pešačke zone Novog Sada postaje stvarnost tokom tri dana festivala, i to je početak promene. Počela je i dugoočekivana rekonstrukcija fasada, što je takođe veliki korak. Međutim, nisu samo fasade problematične u “Podgrađu” – vibracije i buka koje intenzivan saobraćaj izaziva zasigurno utiču na stanje objekata, kao i na kvalitet života njegovih stanovnika. Većina zgrada nema gradsko grejanje, infrastruktura je veoma stara, a vozila se parkiraju svuda jer nema dovoljno parking mesta za stanare. U kontekstu “Evropske prestonice kulture”, kratkoročno, obnova “Podgrađa” bi značila bolje predstavljanje pred stranim i domaćim turistima, kao i dobijanje jedne izuzetno važne turističke atrakcije i za 2021, jer je “Gradić” najbolje očuvana barokna celina u Srbiji, a možda i u regionu. Dugoročno gledano, na taj način bi se značajno popravio kvalitet života stanovnika “Gradića”, pospešila lokalna ekonomija koja je potpuno zamrla, i povećala turistička poseta. Naša ideja je da zadržimo publiku u “Podgrađu”, da ih podsetimo koliko je lep, važan i inspirativan “Gradić”. Festival je na neki način samo scenografija, a za nas i našu publiku glavnu ulogu igra prostor. Cilj je da se stvori prijatan ambijent koji će posetiocima omogućiti da se susretnu sa arhitekturom i istorijom mesta u kom se nalaze.

* Uloga ovog festivala je i postavljanje određenih kulturnih obrazaca koji su izuzetno važni za gradnju identiteta Novog Sada. Koji su to obrasci koje Gradić fest nosi?

– U kontekstu današnjeg trenutka i stvarnosti koja nas okružuje, čini mi se da su prevaziđene one stare forme manifestacija kad su festivali bili svojevrsne smotre kulture. Nažalost, vreme u kojem živimo vibrira nestabilnošću, a ideja zajedništva, koja je bila osnov na kom je građen društveni život u vremenima stare Jugoslavije, čini mi se da je danas gotovo skroz zamrla. Festivali su svakako jedan od identiteta Novog Sada, ali bilo bi dobro da imaju i aktivni karakter, tačnije misiju u cilju poboljšanja urbane zajednice u kojoj se dešavaju. “Festival uličnih svirača” prošle godine potpuno se prilagodio novom prostoru – “Podgrađu Petrovaradinske tvrđave”, i to sa idejom da bude samo oruđe za revitalizaciju te sredine, koja je desetinama godina bolna tačka Novosađana. To znači da smo i tokom kreiranja novog koncepta, ali i tokom promocije i realizacije festivala, uvek prostor stavljali u fokus, iznad samog festivala i njegovog programa. Naš prošlogodišnji slogan bio je – “Budimo Gradić”. Ove godine pod istom idejom, ali u proširenom sastavu, nastavljamo misiju.

* Podgrađe ima nesporan potencijal za reanimaciju. S tim u vezi na festivalu će biti održana i konferencija u saradnji sa udruženjem građana „Suburbium“?

– Zatvaranje saobraćaja najvažniji je preduslov za revitalizaciju ove sredine i njen kontinuirani napredak, pa i za održivost izgleda i stanja fasada koje će biti rekonstruisane u narednih godinu dana. Mislim da nam je svima jasno da bez te odluke koja će zaista biti od ogromne važnosti za Grad, ne možemo očekivati ozbiljnije promene u toj sredini. Ako očekujemo da tokom 2021. veliki broj turista neminovno gravitira ka “Tvrđavi”, “Gradić” treba spremno da ih dočeka, tj. da ih dočekaju njegova arhitektura, istorija, mitovi, legende, simboli, stanovnici… Kako bi se započeo dijalog na ovu temu, u sklopu festivala održaće se konferencija upravo o pitanjima saobraćaja u “Podgrađu”.