Nebo nad Bitefom u Parizu 1

Podrškom Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, od 6. do 20. septembra Kulturni centar Srbije u Parizu promovisaće 51. izdanje Bitefa sa tri kulturna događaja pod sloganom Nebo nad Bitefom (1967-2017).

Prvi u ovom nizu događaja je retrospektivna izložba plakata U susret 51. Bitefu, koja je otvorena 6. septembra, a koja predstavlja dijahronijski pregled pola veka trajanja festivala. Posredstvom 50 izloženih Bitefovih plakata u galerijskom delu pariskog srpskog kulturnog centra, smeštenog na Sen Martinu preko puta Muzeja savremene umetnosti Žorž Pompidu, posetiocima će se pružiti uvid u programske koncepcije Bitefa, njegove teorijske orijentacije,sa težnjom da se  prenose duh poleta stalnog istraživanja mogućnosti novih pozorišnih tendencija. Plakate potpisuju renomirani umetnici – grafički dizajneri, art direktori, kreativne agencije i studija, koji su svojim vizuelnim rešenjima plakata iskazivali Bitefovo traganje za izrazima koji pripadaju budućnosti pozorišne umetnosti.

Izložbu prati video prezentacija Događaj – Bitef (1967-2017) koja u formi kolažnog foto-prikaza takođe dokumetuje istoriju festivala. Osvrćući se na upečatljive i uzbudljive izvođače u proteklih 50 godina, među kojima su mnogi upravo gostujući na Bitefu stekli svetsko priznanje, foto-materijal video prezentacije izražava misiju festivala da prepozna dolazeće generacije umetnika, kritičku svest i znanje selektora festivala koji su umeli da vrednuju novine u svetu pozorišta i donosili ih u Beograd, a na taj način ih pokazivali celom svetu, jer je ceo pozorišni svet, preko svojih reprezentativnih gostiju, bio uvek prisutan na Bitefu.  Ove dve vizuelne prezentacije festivala osmislio je Bitefov autorski tim koji čine Vesna Bogunović, kustoskinja, Jelena Stojanović dizajnerka i Nenad Šugić saradnik.

Najvažniji događaj promovisanja Bitefa u Parizu biće Panel: Bitef i francusko pozorište: pola veka povezivanja kultura, najavljen za 13. septembar. Na panelu će umetnički direktor festivala Ivan Medenica voditi razgovore o značaju i vrednostima zastupljenosti francuske kulture na Bitefu sa eminentnim francuskim pozorišnim delatnicima, koji su uvek bili dragi gosti festivala. Među njima biće svetski priznat teatrolog i pozorišni kritičar, profesor Žorž Bani (Georges Banu), dugogodišnji prijatelj festivala, koji je otvorio 28. Kongres Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara, održan u okviru prošlogodišnjeg, 50. jubilarnog Bitefa, na kojem je u prisustvu 150 kritičara iz 40 zemalja posvedočio kako je kao mladi kritičar upravo na Bitefu bio u prilici da otkrije velike pozorišne avanture s kraja šezdesetih godina i zaključio da bi njegove studije bile nepotpune da nije prošao kroz Bitef. Zatim će na panelu biti razgovora sa zvezdom koreografije modernog plesa Karolinom Karlsonom (Carolyn Carlson), koja pre za sebe kaže da je „vizuelna pesnikinja“, jednom od najzaslužnijih za stvaranje plesnog izraza koji se danas naziva „savremena igra“. Napose, biće razgovora sa miljenikom beogradske publike, režiserom Žorisom Lakostom (Joris Lacoste), kome će ovom prilikom biti uručena  Specijalna nagrada Jovan Ćirilov prošlogodišnjeg 50. Bitefa za predstavu Suite N°2.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari