film NedeljaPhoto: Antonio Ahel/ATAImages

Film o životu čuvenog dorćolskog pevača Džeja Ramadanovskog, „Nedelja“, imaće svoju premijeru 17. janura u Beogradu.

Novi u nizu biografskih domaćih filmova (i serija koje će se emitovati kasnije) o poznatim pevačima sa ovih prostora ulazi u bioskope. Sad je na redu živopis Džeja Ramadanovskog u filmu „Nedelja“, ali ekipa ovog filma, na čelu sa rediteljem Nemanjom Ćeranićem, kao i scenaristom Stefanom Boškovićem i producentom Vladanom Anđelkovićem je ipak ponudila drugačiji film od onog kog smo možda očekivali.

Kroz prvu etapu Džejovog života, detinjstvo, mladost, i sami početak karijere, ispričana je priča o Dorćolu osamdesetih, ulici, sitnom i većem kriminalu, kao i stilu života Roma, ispričanim kroz poglede na svet dva brata.

Na konferenciji za štampu povodom premijere, obratila nam se ekipa filma „Nedelja“. Sama ideja je potekla od producenta Anđelkovića u razgovoru sa scenaristom Boškovićem, i to naravno u Kafani:

„Scenarista Stefan Bošković i ja smo radili na drugom projektu, i dotakli smo se teme Džonija Keša i filma o njemu „Walk The Line“, kad smo u pozadini čuli Džejovu pesmu. Onda smo se prebacili sa Keša na Džeja, sa nadom da ćemo napraviti film o našem pevaču“ rekao je Anđelković i istakao da je uvek produkcijski izazov kad se radi biografija, ali da su zadoviljni i urađenim ali i izborom glumaca koji su tumačili Džeja.

Film Nedelja
Photo: Antonio Ahel/ATAImages

Ramadanovskog kao dete tumači Alen Selimi za koga su nam rekli da su ga pronašli u Skadarliji kako prodaje ruže. Na kastingu je otpevao pesmu Nedelja i cela ekipa se zaljubila u njega. Poseban tehnički problem je predstavljao to što Alen ne zna da čita, ali se i istakao svojim intelektom, pa je vrlo brzo pamtio dijaloge i replike koje su mu drugi čitali.

Odraslog Džeja glumi Husein Alijević Husa, koga pamtimo kao pevača i plesača iz dance grupe devedesetih, Beat Street. On već više od deceniju radi „iza scene“ i nije bio toliko u prvom planu, tako da je ova uloga njegov povratak. Svoje prve korake na estradi je imao upravo uz lika kog glumi, s obzirom da je plesao na njegovim koncertima.

„Ulogu sam prihvatio jer osećam dug prema Džeju Ramadonovskom. On je čovek koji me je stavio pored sebe, u vreme kad je bio najveća zvezda u zemlji, da đuskamo sa njim. Kasnije sam ga ceo život viđao. Imao sam naravno i svoj lični motiv, da se široj publici predstavim sa onim ko sam i šta sam“ ispričao je Husa sa dodatkom da je morao da smrša 20 kilograma za ulogu.

Stefan Bošković, scenarista filma je istakao da su u razgovorima sa Džejovim prijateljima prikupili dovoljno priča da snime 40 filmova.

„Mića Sovtić, koji je i producent filma je bio supervizor i sa njim smo imali sate i sate razgovora i snimljenog materijala, i izuzetno zanimljivih priča koje su morale da se obrate dramaturški. O Džejovom životu javnost i mediji dosta znaju, ali na kraju svega je ostalo njegovo detinjstvo kao ono što je bilo ključno. Posmatrajuči celo njegovo stvaralaštvo kasnije, sve je obeleženo tim njegovim detinjstvom“.

„Nedelja je film o dva brata i dve sudbine“

Reditelj filma Nemanja Ćeranić je istakao da su četiri meseca tragali za Džejom i da su vrlo brzo nakon kastinag i razgovora sa Husom znali da je on Džej. Ipak, pored biografske priče, reditelj je istakao drugi aspekt filma koji je prelomio da se on bavi ovom pričom.

„Ono što je meni najzamljivjje u ovoj priči je pojava Iso Lero Džambe, koji je bio Džejev brat od tetke, i mislim da je ovaj film kolko god da je o Dorćolu i tom vremenu, ipak i film o odnosu dva brata, Roma sa Dorćola, i ta priča o dva puta i dve sudbine. O padu jednog, i usponu drugog“.

Film Nedelja
Photo: Antonio Ahel/ATAImages

Džambu, Džejovog brata i pozantog kriminalca sa Dorćola tumači Marko Janketić. Na opasku novinara da je ovo njegova najbolja uloga, rekao je da se ne slaže:

„Ja sam radio „Južni vetar“ sa Nemanjom Ćeranićem i tad mi je saopštio da je u pripremi film i serija o Džeju. Tad mi je predložio da bi me probao za glavnu ulogu. Ja sam mu odmah rekao da nisam za to, ali mi je pomenuo Džambu i tad sam mu rekao da to je moja uloga“ ispričao je Janketić a onda se dotakao kako je stvarao lik dorćolskog kriminalca.

„Ja poznajem ljude sa margine, jedan deo svog detinjstva sam proveo sa njima. Njegov život je bio mnogo teži i suroviji. Iako su kolege rekle da ovo nije fikcije, ipak jeste malo. Džamba na primer nije svirao gitaru, ali je bio desperados. A ja volim takve karaktere, koji su grubijani mekog srca, i srećan sam da sam imao ovakvu priliku za ovakvom ulogom“.

 

 

Milica Janevski je pričala o pritisku koji je imala, s obzirom da glumi poznatu osobu, legendu domaće estrade i jednu od najpozantijih tekstopisaca, Marinu Tucaković.

„Ona je bila jako specifična i po svom delu i karakteru. Sa rediteljem sam razvijala lik, u kom pravcu treba da ide, da ne bude imitacija, a da uhvati njen duh. Film još nisam pogledala ali me je obradovalo da ga je Futa pogledao, i da je za Marinu rekao da je to to“.

Film u redovno bioskopsko prikazivanje kreće od 18. januara. Pored već pomenutih glumaca u filmu zapažene uloge imaju i Stefan Vukić, Aleksej Bjelogrlić, Ana Pindović, Zlatan Vidović, Maša Đorđević, Stojsa Oljačić, Ivan Jevtović, Jovo Maksić, Bajram Severdžan i Nela Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari