Još jedna “Buktinja” nastavlja književnu misiju Krajinskog književnog kluba iz Negotina 1Foto: Krajinski književni klub

Redakcija časopisa za književnost, umetnost i kulturu “Buktinja” odabirom tema i najnovijim dvobrojem potvrđuje moto koga se pridržava: biti lokalan, a cenjen svuda. Na 270 strana predstavljen je izbor iz srpske i regionalne književnosti uz sjajne fotografije Predraga Trokicića i Mijalka Đunisijevića.

Savremena proza i poezija, ali i drama, prevodi i eseji autora iz Timočke krajine, Srbije, kao i regiona, zemalja razumljivog govornog područja “upakovano je” u novi dvobroj “Buktinje” koji uređuje i izdaje Krajinski književni klub iz Negotina.

-Na gotovo dve stotine i sedamdeset strana, časopis za književnost, umetnost i kulturu, nastavlja svoju književnu misiju i produkciju donoseći izbor iz srpske i regionalne književnosti – objašnjava urednik “Buktinje” Saša Skalušević.

Uz Skaluševića, redakciju časopisa čine i Radojka Plavšić, Marko Kostić, Vlasta Mladenović, Ivan Tomić, Miloš Petković, Vedran Mladenović i Miloš Zlatković, koji su za stalnu rubriku Raskovnik odabrali savremenu poeziju sedmoro autora.

U “Buktinji” su objavljeni stihovi Nadežde Purić Jovanović,Viktora Raduna Teona, Vere Jelovac, Dejana Bogojevića, Miloša Mihailovića, Une Radović i Branislava Solomuna. Uz Raskovnik, u novom broju je u rubrici Memento kroz odabranu poeziju Stevana Tontića, objavljen omaž ovom nedavno preminulom pesniku.

-Savremenu prozu u stalnom odeljku Zublja predstavljaju pripovedači: Miloje Dimiresković Negotinski, Tomislav Đokić, Zoran Herceg, Saša Miljković, Predrag Živanović, Tajana Poterjahin, Zoran Krstić, Danijela Repman, Nenad Mitrović, Lena Rut Stefanović i Mihajlo Pantić, dok se u rubrici Melpomena, nalaze se dve drame, autorke Dragoslave Veljković Madžar i književnika Filipa Grujića – kaže urednik Saša Skalušević, dodajući da svoje eseje o drugima u Sublimacijama ispisuju: Jelena Nedeljković, Valentina Novković, Muharem Bazdulj i Dorijan Nuaj.

I u ovom broju “Buktinje” zastupljeni su prevodi. U rubrici Sveti dim nalaze se dela sedmoro autora, tri su skandinavska i po jedan slovenački, vijetnamski i sa engleskog odnosno ruskog govornog područja, koja su preveli Marko Vuković, Predrag Crnković, Valentina Novković i Predrag Glišić.

– Deo Terroire (Teroar) je svojim većim sadržajem posvećen slikaru i ikonopiscu Mijalku Đunisijeviću, u vidu dva teksta autora, Vladimira Kolarića i Jevđenija Julijana Dimitrijevića, o njegovom delu ali se tu nalazi i izuzetno zanimljiv tekst, esej, koji prate i fotografije i likovni radovi Uroša Krčadinca-digitalnog umetnika, programera i edukatora, koji je imao brojne izložbe kod nas i u inostranstvu – kaže Skalušević.

Naslovne strane “Buktinje” ilustrovane su fotografijama Negotinca, Predraga Trokicića, a unutar časopisa su sjajne fotografije ikona Mijalka Đunisijevića iz Čačka.

I ovaj dvobroj je objavljen zahvaljujući finansijskoj podršci Opštine Negotin.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari