Negotin: “Službe bezbednosti Jugoslavije – Od Brionskog plenuma do raspada države” u knjizi dr Radojice Lazića 1Foto: Istorijski arhiv Negotin

Profesor na Akademiji za diplomatiju i bezbednost u Beogradu, dr Radojica Lazić dugogodišnja istraživanja o službama bezbednostiu nekadašnje države pretočio je u knjigu “Službe bezbednosti Jugoslavije – Od Brionskog plenuma do raspada države” koju će u utorak, 10. maja, promovisati negotinski Istorijski arhiv .

-Ova monografija nastala je kao plod dugogodišnjeg istraživanja i bavljenja pomenutom temom koje je sprovedeno na osnovu obimne arhivske građe, kao i korišćenjem stručne literature koja datira iz tog perioda. Tokom rada na ovom projektu autor se suočio sa određenim preprekama i poteškoćama koje su, na neki način, uticale na koncepciju istraživanja. To se, pre svega, odnosilo na pravila za korišćenje dokumentacije, pohranjene u nekim od naših arhiva – kaže direktor Istorijskog arhiva u Negotinu Nenad Vojinović.

Vojinović ističe da su pravne barijere ograničavale pristup određenim arhivskim fondovima.

-Bilo je potrebno da prođe određeni vremenski period kako bi dokumentacija mogla biti dostupna javnosti, pa i istraživačima. Predviđen rok je 30 godina od njenog nastanka. Takva praksa je sasvim razumljiva, jer se, najvećim delom, odnosila na materijale čija je sadržina označena najvišim stepenima tajnosti. Zbog toga je ostala neistražena i neobrađena građa koja se čuva u različitim fondovima Arhiva Jugoslavije od 1988. god 1992. godine, odnosno do prestanka postojanja tadašnje zajedničke države –SFRJ – objašnjava direktor negotinskog Istorijskog arhiva.

Promocija knjige dr Radojice Lazića odvija se u okviru “Majskih svečanosti”, a na predstavljanju ove monografije u utorak veče osim autora, govoriće Jelena Bižinova, saradnik na Akademiji za diplomatiju i bezbednost, Željko Marković, arhivski savetnik i direktor Arhiva u Užicu i Nenad Vojinović, arhivski savetnik i direktor Arhiva u Negotinu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari