Negotin: U Narodnoj biblioteci predstavljanje romana “Usamljeni sanjar”, u Domu kulture klavirski koncert “Premijere” 1Foto: Dom kulture Negotin

Dve negotinske ustanove kulture – Narodna biblioteka “Dositej Novaković” i Dom kulture “Stevan Mokranjac” za utorak, 6. decembar pripremaju interesantne programe. U biblioteci će svoj roman “Usamljeni sanjar” predstaviti Danijela Doberšek iz Bora, a u Domu kulture pijanistkinja Nataša Mitrović prirediće koncert “Premijere”.

Romansirani dnevnik bola i ljubavi “Usamljeni sanjar” Boranka Danijela Doberšek predstavila je prošlog meseca svojim sugrađanima, a u utorak će ovaj roman svoje predstavljanje imati u promotivnoj sali negotinske biblioteke.

Autorka o “Usamljenom sanjaru” kaže da je “roman o neodustajanju od snova, o stvarnom životu u kom se, bez obzira na godine i lažne moraliste, može živeti u miru, maštanju i sreći”.

Ovaj roman Danijele Doberšek dobio je podršku na Konkursu grada Bora za finansiranje ili sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti kulture za 2022.

Koncert “Premijere” pijanistkinje Nataše Mitrović u Negotinu u utorak, 6. decembra, deo je ekskluzivnog i originalnog projekta u kome će se prvi put čuti tek komponovana dela sedam srpskih kompozitora.

-Projekat je koncipiran je kao koncertna turneja celovečernjeg programa kroz sedam kompozicija savremenih srpskih autora: Vere Milanković (Кlasične varijacije), Dragane Jovanović (Sokolica), Milane Stojadinović – Milić (Sonatica in N), Ognjena Popovića (Nokturno), Ivana Brkljačića (Trinaest Beogradskih humoreski), Igora Glavašića (Andante) i Miroslava Popovića (Varijacije-slike) – kažu u Domu kulture “Stevan Mokranjac” Negotin.

Objašnjavaju takođe, da je cilj projekta “Premijere” bezrezervna podrška stvaralaštvu srpskih savremenih kompozitora na način da njihova dela budu izvedena u gradovima širom Srbije i prezentovana široj javnosti u svrhu popularizacije umetničke muzike, edukacije i razvoja publike.

Dr um. Nataša Mitrović, jedna od najistaknutijih pijanistkinja Republike Srbije i redovna profesorka na Кatedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta u Beogradu, do sada je kao solistkinja i kamerna saradnica, održala 170 koncerata – 112 širom Srbije i 58 u inostranstvu.

Njenu umetničku biografiju karakterišu česta pojavljivanja na podijumu i ekskluzivno visok izvođački standard.

Pijanistkinja Nataša Mitrović osvojila je najviše nagrade na desetak internacionalnih takmičenja, od kojih se naročito ističu takmičenje „Petar Кonjović“ u Beogradu i takmičenje u San Bartolomeu i u Rimu, a za svoj umetničko-pedagoški rad nagrađivana je brojnim nagradama od kojih izdvaja Oktobarsku nagradu grada Beograda i Srebrnu plaketu Univerziteta Umetnosti u Beogradu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari