Negotin: U “Noći muzeja” mozaici u prvom planu 1Foto: Muzej Krajine Negotin

Povodom manifestacije „Muzeji za 10“ i „Majskih svečanosti 2022“, u subotu je u Muzeju Hajduk Veljka otvorena izložba „MOSAIC IMAGE – mozaici, slike i objekti“, autora Olivere Gavrić Pavić i Ivana Pavića. Pratilo ju je predavanje posvećeno savremenom mozaiku u Srbiji.

Izložbu „MOSAIC IMAGE – mozaici, slike i objekti“, autora Olivere Gavrić Pavić i Ivana Pavića čine 23 eksponata: mozaika, slika i objekata. Osam plakata na izložbi prikazuju primenu mozaika u eksterijeru i enterijeru, daju pojedinačna objašnjenja nekih radova i analizu umetničkih opusa dva autora.

Kako kažu organizatori iz Muzeja Krajine u Negotinu, izložba razmatra poetske sličnosti i različitosti, međusobne uticaje između mozaika kao tehnike monumentalnog slikarstva i štafelajne slike, odnosno ostalih slikarskih tehnika, a takođe se uspostavljaju paralele između mozaika, reljefa i skulpture.

Posetioci u “Noći muzjea” su osim izložbe, imali priliku da otprate i predavanje sa fotoprojekcijom „Pregled istorije savremenog mozaika u Srbiji“, koje je održala Olivera Gavrić Pavić u cilju promocije publikacije „Mozaik u Srbiji 1950–2015“, čiji je autor.

Predavanjem je predstavljem istorijski pregled savremenog mozaika u Srbiji od „zlatnog doba“ Titove Jugoslavije – unutrašnje dekoracije zgrade SIV-a u Beogradu i sličnih projekata širom Srbije do danas.
Prikazano je preko 100 fotografija, a u uvodnom delu iznete su osnovne informacije o antičkom mozaičkom nasleđu.

Olivera Gavrić Pavić je posebno izdvojila autore kojima započinje savremeni mozaik u Srbiji, kao što su Milo Milunović, Boško Petrović, Marinko Benzon, rana dela Mladena Srbinovića, Boža Prodanović, Lazar Vozarević, Slave Dukovski, Petar Omčikus, kao i profesora umetničkih akademija koji su utemeljili ovu slikarsku disciplinu kroz školski system: Stojadin Petković, Vlada Todorović, Branko Miljuš i Đura Radlović.

Izložba „MOSAIC IMAGE – mozaici, slike i objekti“ autora Olivere Gavrić Pavić i Ivana Pavića otvorena je do 1. jula.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari