Negotin: Završena sondažna iskopavanja lokaliteta Ćetaće – Radujevac 1Foto: Muzej Krajine Negotin

Blakanološki institute SANU i Muzej Krajine iz Negotina završili su ovogodišnju kampanju arheoloških istraživanja na lokalitetu Žetaže – Radujevac. Kampanja je rađena u okviru projekta koji je finansiralo Ministarstvo kulture Srbije.

Prva sistematska arheološka istraživanja na lokalitetu Radujevac – Ćetaće kod Negotina sprovedena su prošle godine .

Reč je o lokalitetu koji je već uvršćen u preliminarnu listu UNESKO kao jedan od retkih očuvanih rimskih lokaliteta na dunavskom limesu.

Ovogodišnja kampanja arheoloških istraživanja na lokalitetu Ćetaće – Radujevac, druga zaredom, završena je ovih dana, saznaje Danas u Muzeju Krajine u Negotinu.

– Na kraju kampanje može se reći da smo izuzetno zadovoljni rezultatima, odnosno da smo nalazima potvrdili prethodna razmišljanja da i ovde imamo utvrđenje iz perioda dominacije Rimljana na ovim prostorima. Nalazi keramike koji se mogu datovati u period od 2. do 5. veka, kao i ostaci arhitekture to nesumnjivo potvrđuju. Dalja istraživanja, a mi se nadamo, već sledeće godine, daće odgovore na brojna pitanja – kažu u negotinskom muzeju.

 

Projekat “Sondažno iskopavanje lokaliteta Ćetaće – Radujevac” sproveli su Balkanološki institut SANU iz Beograda i Muzej Кrajine iz Negotin, a njime su rukovodili dr Vladimir Petrović, naučni savetnik Balkanološkog instituta SANU i Gordan Janjić MA, arheolog – muzejski savetnik Muzeja Кrajine u Negotinu.
Finansiranje projekta omogućeno je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije po konkursu, a kao i prethodne godine projekat je pomogao i Muzej Кrajine u Negotinu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari